Artikelen

Alle artikelen25 april 2015. - Neonicotinoiden zijn veelgebruikte gifstoffen in de landbouw wereldwijd. Al jaren woedt er een hevig debat over de negatieve effecten van deze insecticiden op bijen. Inmiddels was duidelijk dat zowel honingbijen als wilde bijen (hommels en rosse metselbijen) lijden onder invloed deze stoffen. Recent onderzoek maakt nu ook duidelijk dat wilde bijenpopulaties er schade van ondervinden. In Zweden onderzocht men de effecten van neonicotinoiden in koolzaadvelden op honingbijen, hommels en solitaire bijen. De dichtheid van solitaire bijen bleek in met gif behandelde velden slechts de helft te zijn van die in onbehandelde velden. Ook waren er minder nesten in de behandelde velden en was de groei van hommelkolonies lager. Opmerkelijk genoeg leek de honingbij nog het minst last te hebben van de gifbehandeling. Dit is zorgwekkend, omdat de honingbij nu geldt als modelorganisme voor het onderzoek naar de effecten van landbouwgiffen. 

Bekijk hier een filmpje over dit onderzoek.

Links naar meer informatie:

Bees stir up pesticide debate (nieuwsartikel in Nature)

Zeer lage concentraties al schadelijk (Natuurbericht)

Alleen plaagdieren doden is utopie (Volkskrant)

Kamerbrief Staatssecretaris Dijksma

Over bestuivers.nl

Bestuivers.nl is een initiatief van EIS Kenniscentrum Insecten en is bedoeld als centraal punt voor kennis en informatie over wilde bestuivers in Nederland, met nadruk op wilde bijen en zweefvliegen. De website is mede tot stand gekomen dankzij het Sayers Fonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Over EIS

EIS Kenniscentrum Insecten is het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. De stichting doet onderzoek en geeft adviezen over beleid en beheer. Daarnaast houden we ons bezig met voorlichting en educatie. Bezoek hier onze website.

  

Contact

EIS Kenniscentrum Insecten 
Postbus 9517 
2300 RA Leiden 
(+31) 071 7519314 
eis@naturalis.nl   

Bezoekadres 
Vondellaan 55
Leiden