Artikelen

Alle artikelen19 augustus 2015. - In het algemeen wordt vaak gezegd dat inheemse planten aantrekkelijker zijn voor bestuivende insecten dan exotische. Een team van Britse onderzoekers heeft onderzocht in hoeverre dit opgaat voor planten die veel in tuinen staan. Zij vergeleken het bloembezoek door bestuivende insecten op proefvlakken die waren beplant met inheemse, bijna-inheemse en exotische planten. 

De proefvlakken met inheemse en bijna-inheemse planten werden duidelijk meer bezocht door insecten dan de vlakken met exotische planten. Toch bleken de exotische planten niet geheel waardeloos. In perioden waarin de inheemse planten weinig bloeiden, zoals vroeg en laat in het seizoen, werden ze duidelijk meer bezocht. Exotische planten kunnen zo dus voor bestuivende insecten een uitwijkmogelijkheid vormen in perioden van voedselschaarste.

Het devies kan dus luiden: maak in de tuin veel gebruik van inheemse planten, maar die mooie hibiscus mag best blijven staan...

Lees het artikel hier.

Bijgevoegde foto: grote wolbij op ezelsoor, een niet inheemse tuinplant. Ezelsoor is voor wolbijen zeer aantrekkelijk, niet alleen vanwege de bloemen, maar ook vanwege de haren op de bladeren, die de bij gebruikt voor de nestbouw.

Over bestuivers.nl

Bestuivers.nl is een initiatief van EIS Kenniscentrum Insecten en is bedoeld als centraal punt voor kennis en informatie over wilde bestuivers in Nederland, met nadruk op wilde bijen en zweefvliegen. De website is mede tot stand gekomen dankzij het Sayers Fonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Over EIS

EIS Kenniscentrum Insecten is het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. De stichting doet onderzoek en geeft adviezen over beleid en beheer. Daarnaast houden we ons bezig met voorlichting en educatie. Bezoek hier onze website.

  

Contact

EIS Kenniscentrum Insecten 
Postbus 9517 
2300 RA Leiden 
(+31) 071 7519314 
eis@naturalis.nl   

Bezoekadres 
Vondellaan 55
Leiden