Dood hout

Alle artikelen30 oktober 2015. - Dood hout is belangrijk voor vele organismen, soms als voedselbron, soms als schuil- of nestelplaats. Bijen en wespen maken gebruik van dood hout om in te nestelen. Maar waaraan moet dood hout in een bos nu precies voldoen om hiervoor in aanmerking te komen? Dit is onderzocht in Zweedse bossen en de resultaten zijn nu gepubliceerd in Insect Conservation and Diversity

De Zweden onderzochten 5793 potentiele nestelgaten in 1634 dode houtobjecten. Van elk gat werden verschillende eigenschappen genoteerd en werd vastgesteld of er bijen of wespen in nestelden. Hieruit bleek onder andere dat staand dood hout veel vaker wordt benut als nestelplaats dan stronken en liggende stammen. De verklaring die de onderzoekers hiervoor geven is dat stronken en liggende stammen vaak te vochtig zijn. Staand dood hout is droger en vangt vaak ook meer zonlicht, en daar houden bijen en wespen van. 

Lees hier meer.

Over bestuivers.nl

Bestuivers.nl is een initiatief van EIS Kenniscentrum Insecten en is bedoeld als centraal punt voor kennis en informatie over wilde bestuivers in Nederland, met nadruk op wilde bijen en zweefvliegen. De website is mede tot stand gekomen dankzij het Sayers Fonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Over EIS

EIS Kenniscentrum Insecten is het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. De stichting doet onderzoek en geeft adviezen over beleid en beheer. Daarnaast houden we ons bezig met voorlichting en educatie. Bezoek hier onze website.

  

Contact

EIS Kenniscentrum Insecten 
Postbus 9517 
2300 RA Leiden 
(+31) 071 7519314 
eis@naturalis.nl   

Bezoekadres 
Vondellaan 55
Leiden