Artikelen

Alle artikelen23 november 2015. - Uit eerder onderzoek bleek al dat neonicotinoïden effect hebben op het foerageergedrag, oriëntatievermogen en reproductiesucces van bijen. Over de gevolgen van deze effecten op de bestuiving die bijen verzorgen waren nog geen gegevens beschikbaar. Met het verschijnen van een artikel in het tijdschrift Nature is hier verandering in gekomen.

Britse wetenschappers onderzochten de effecten van blootstelling van hommels aan neonicotinoïden op bestuiving van appels. Hommels die hieraan blootgesteld waren, bleken minder vaak appelbloesems te bezoeken en verzamelden minder stuifmeel. Dit leidde in de betreffende boomgaarden tot minder goed bestoven appels (die minder zaad bevatten). De onderzoekers tonen hiermee voor het eerst aan dat blootstelling aan neonicotinoïden de bestuiving van een belangrijk gewas kan reduceren. 

Vind het artikel hier. 

 

Over bestuivers.nl

Bestuivers.nl is een initiatief van EIS Kenniscentrum Insecten en is bedoeld als centraal punt voor kennis en informatie over wilde bestuivers in Nederland, met nadruk op wilde bijen en zweefvliegen. De website is mede tot stand gekomen dankzij het Sayers Fonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Over EIS

EIS Kenniscentrum Insecten is het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. De stichting doet onderzoek en geeft adviezen over beleid en beheer. Daarnaast houden we ons bezig met voorlichting en educatie. Bezoek hier onze website.

  

Contact

EIS Kenniscentrum Insecten 
Postbus 9517 
2300 RA Leiden 
(+31) 071 7519314 
eis@naturalis.nl   

Bezoekadres 
Vondellaan 55
Leiden