Artikelen

Alle artikelen30 november 2015. - Dat er veel soorten bijen kunnen voorkomen in stedelijk groen wisten we al. Maar wat hebben de stadsbewoners aan die zoemende beestjes? In hoeverre dragen wilde bijen bijvoorbeeld bij aan de vruchtvorming aan stadsbomen? Deze vraag onderzocht een groep biologen in Berlijn. Hun resultaten zijn zojuist gepubliceerd.

Op vier verschillende soorten bomen telden de onderzoekers meer dan 14.000 bloembezoeken door diverse insecten, met name  hommels, wilde bijen en honingbijen. Een opvallend resultaat is dat de vruchtvorming op de onderzochte bomen bleek toe te nemen naarmate er meer bloembezoeken van wilde bijen waren geteld. Een toenemend aantal bloembezoeken door honingbijen bleek daarentegen niet tot een hogere vruchtvorming te leiden. 

Vind hier een uitgebreidere samenvatting van het artikel. 

Over bestuivers.nl

Bestuivers.nl is een initiatief van EIS Kenniscentrum Insecten en is bedoeld als centraal punt voor kennis en informatie over wilde bestuivers in Nederland, met nadruk op wilde bijen en zweefvliegen. De website is mede tot stand gekomen dankzij het Sayers Fonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Over EIS

EIS Kenniscentrum Insecten is het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. De stichting doet onderzoek en geeft adviezen over beleid en beheer. Daarnaast houden we ons bezig met voorlichting en educatie. Bezoek hier onze website.

  

Contact

EIS Kenniscentrum Insecten 
Postbus 9517 
2300 RA Leiden 
(+31) 071 7519314 
eis@naturalis.nl   

Bezoekadres 
Vondellaan 55
Leiden