Artikelen

Alle artikelen12 januari 2015. - Een Nederlandse naam heeft de bij Megachile sculpturalis nog niet, maar 'Aziatische mortelbij' zou passend zijn. Deze zeer grote bij (rond 2 cm lang) komt oorspronkelijk in oostelijk Azië voor, maar is in de jaren 1990 opgedoken in de oostelijke Verenigde Staten, vermoedelijk meegekomen met houttransport. Sindsdien heeft de soort zich daar sterk uitgebreid en is hij inmiddels uit verschillende staten bekend en ook in Canada opgedoken. Enkele jaren geleden is deze bij ook in Europa gevonden, eerst in Frankrijk, toen in Zwitserland en Italië.

De bekende Duitse bijenkenner Paul Westrich kwam de Aziatische mortelbij tegen in Zuid-Frankrijk. Hij filmde daar de nestbouw van deze soort in kunstmatige nestblokken.

Gezien de snelle uitbreiding in zowel Noord-Amerika als Europa lijkt het heel goed mogelijk dat deze grote, opvallende bij op termijn ook onze kant op komt!

Klik hier voor het filmpje

Klik hier voor een artikel over vondsten in Frankrijk

Klik hier voor een artikel over vondsten in Zwitserland

Klik hier voor een artikel over vondsten in Italie

Klik hier voor een artikel over vondsten in de Verenigde Staten

Geplaatst in: Bijen, Exoten

Over bestuivers.nl

Bestuivers.nl is een initiatief van EIS Kenniscentrum Insecten en is bedoeld als centraal punt voor kennis en informatie over wilde bestuivers in Nederland, met nadruk op wilde bijen en zweefvliegen. De website is mede tot stand gekomen dankzij het Sayers Fonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Over EIS

EIS Kenniscentrum Insecten is het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. De stichting doet onderzoek en geeft adviezen over beleid en beheer. Daarnaast houden we ons bezig met voorlichting en educatie. Bezoek hier onze website.

  

Contact

EIS Kenniscentrum Insecten 
Postbus 9517 
2300 RA Leiden 
(+31) 071 7519314 
eis@naturalis.nl   

Bezoekadres 
Vondellaan 55
Leiden