Zweefvliegen

Alle artikelen22 januari 2016. - Volgens sommige schattingen zou de voedselproductie in 2050 dubbel zo hoog moeten zijn als nu om de groeiende behoeften van de wereldbevoling bij te houden. Uit een nieuw onderzoek juist gepubliceerd in Science blijkt dat bestuivende insecten hier een belangrijk handje in kunnen helpen. 

Een internationaal team van biologen onderzocht de bestuiving van 33 gewassen op 344 landbouwpercelen verspreid over drie continenten. Ze deden dit steeds op dezelfde manier, zodat de resultaten te vergelijken zijn. Sommige percelen hadden een betere oogst dan andere, en dit verschil bleek voor een belangrijk deel te verklaren door de aanwezigheid van bestuivers. In percelen met een lage productie kan de productie verhoogd worden door de dichtheid aan bestuivers te verhogen. Ook in percelen waarin de productie reeds hoog is, kan deze verder verhoogd worden door de diversiteit (soortenrijkdom) aan bestuivers te vergroten. 

Lees hier een Nederlandstalig nieuwsbericht over het artikel. 

Lees hier een Engelstalig nieuwsbericht over het artikel.

Vind hier het hele artikel (inlogaccount Science vereist).

Over bestuivers.nl

Bestuivers.nl is een initiatief van EIS Kenniscentrum Insecten en is bedoeld als centraal punt voor kennis en informatie over wilde bestuivers in Nederland, met nadruk op wilde bijen en zweefvliegen. De website is mede tot stand gekomen dankzij het Sayers Fonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Over EIS

EIS Kenniscentrum Insecten is het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. De stichting doet onderzoek en geeft adviezen over beleid en beheer. Daarnaast houden we ons bezig met voorlichting en educatie. Bezoek hier onze website.

  

Contact

EIS Kenniscentrum Insecten 
Postbus 9517 
2300 RA Leiden 
(+31) 071 7519314 
eis@naturalis.nl   

Bezoekadres 
Vondellaan 55
Leiden