Zweefvliegen

Alle artikelen16 februari 2016. - Zweefvliegen staan te boek als goede natuurlijke bestrijders van bladluizen. Terecht, want een enkele zweefvliegenlarve eet tijdens zijn ontwikkeling al gauw vele honderden bladluizen. Deze eigenschap maakt zweefvliegen tot graaggeziene insecten in de landbouw. Tegenwoordig zaait men zelfs akkerranden in met bloemen om maar zo veel mogelijk zweefvliegen en andere natuurlijke plaagbestrijders te lokken. Maar heeft dit altijd zin? Uit recent onderzoek blijkt dat je goed moet weten welke soorten bloemen je inzaait. 

Zweefvliegen hebben een korte tong. Daarom kunnen zij alleen de nectar bereiken van 'ondiepe' bloemen, zoals die van composieten. Maar daarmee ben je er nog niet, want sommige soorten composieten blijken voor zweefvliegen moeilijk toegankelijk. Paul van Rijn (UvA, Amsterdam) en Felix Wäckers (NIOO, Wageningen) zochten van diverse soorten bloemen uit hoe geschikt ze zijn als voedselbron voor zweefvliegen. Hiermee leggen zij een goede basis voor het ontwikkelen van zaadmengsels die gericht zijn op het aantrekken van bladluisetende zweefvliegen.  

Vind hier het artikel in Journal of Applied Ecology.

Lees hier een blog-stuk over het artikel. 

Lees hier meer over de larven van zweefvliegen.

Over bestuivers.nl

Bestuivers.nl is een initiatief van EIS Kenniscentrum Insecten en is bedoeld als centraal punt voor kennis en informatie over wilde bestuivers in Nederland, met nadruk op wilde bijen en zweefvliegen. De website is mede tot stand gekomen dankzij het Sayers Fonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Over EIS

EIS Kenniscentrum Insecten is het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. De stichting doet onderzoek en geeft adviezen over beleid en beheer. Daarnaast houden we ons bezig met voorlichting en educatie. Bezoek hier onze website.

  

Contact

EIS Kenniscentrum Insecten 
Postbus 9517 
2300 RA Leiden 
(+31) 071 7519314 
eis@naturalis.nl   

Bezoekadres 
Vondellaan 55
Leiden