Artikelen

Alle artikelen18 februari 2016. - Versnippering van natuurgebieden leidt tot populaties van grotere bijen, zo schrijven Duitse onderzoekers deze week in het tijdschrift Landscape Ecology

Het onderzoek is uitgevoerd in 22 speciaal voor dit doel ingerichte bloemenveldjes, die van elkaar verschilden in de mate van isolatie ten opzichte van andere bloemrijke habitat. Zij maten 1272 exemplaren van vier verschillende soorten zandbijen en analyseerden het stuifmeel dat ze bij zich droegen. Hieruit bleek bij twee bijensoorten (roodgatje en grasbij) dat de bijen in de meest geïsoleerde veldjes gemiddeld groter waren dan die in minder geïsoleerde veldjes. Ook bleek dat deze grotere bijen minder soorten bloemen bezochten.

Dit betekent dat dezelfde bijensoorten in gebieden met dezelfde bloemensoorten minder verschillende bloemen bezoeken in geïsoleerde gebieden dan in niet-geïsoleerde gebieden. Dit heeft vermoedelijk gevolgen voor de bestuiving van de flora in deze gebieden. 

Vind hier het artikel.

Over bestuivers.nl

Bestuivers.nl is een initiatief van EIS Kenniscentrum Insecten en is bedoeld als centraal punt voor kennis en informatie over wilde bestuivers in Nederland, met nadruk op wilde bijen en zweefvliegen. De website is mede tot stand gekomen dankzij het Sayers Fonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Over EIS

EIS Kenniscentrum Insecten is het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. De stichting doet onderzoek en geeft adviezen over beleid en beheer. Daarnaast houden we ons bezig met voorlichting en educatie. Bezoek hier onze website.

  

Contact

EIS Kenniscentrum Insecten 
Postbus 9517 
2300 RA Leiden 
(+31) 071 7519314 
eis@naturalis.nl   

Bezoekadres 
Vondellaan 55
Leiden