Artikelen

Alle artikelen29 februari 2016. - Iedereen kent het IPCC (International Panel on Climate Change), een internationaal panel van wetenschappers dat klimaatverandering onderzoekt. Nu laat voor het eerst het IPBES van zich horen: Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services. Wetenschappers uit meer dan 90 landen zijn hierin verenigd om een brug te vormen van onderzoek naar 'ecosysteemdiensten' naar de wereldwijde politiek. De eerste ecosysteemdienst waar het IPBES over rapporteert is bestuiving. En hun boodschap is alarmerend. 

In het zojuist verschenen IPBES-bericht worden de trends van populaties van bestuivende insecten en andere dieren wereldwijd op een rijtje gezet, op basis van informatie in meer dan 3000 gepubliceerde studies. Hieruit blijkt dat van de tienduizenden ongewervelde soorten bestuivers (waaronder 20.000 bijensoorten) maar liefst 40% in hun voortbestaan wordt bedreigd. Van de gewervelde bestuivers (vogels, vleermuizen) beschouwt het IPBES 16% als bedreigd.

Andere nieuwsberichten hierover:

IPBES

UNESCO

Nature

Future Earth

Over bestuivers.nl

Bestuivers.nl is een initiatief van EIS Kenniscentrum Insecten en is bedoeld als centraal punt voor kennis en informatie over wilde bestuivers in Nederland, met nadruk op wilde bijen en zweefvliegen. De website is mede tot stand gekomen dankzij het Sayers Fonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Over EIS

EIS Kenniscentrum Insecten is het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. De stichting doet onderzoek en geeft adviezen over beleid en beheer. Daarnaast houden we ons bezig met voorlichting en educatie. Bezoek hier onze website.

  

Contact

EIS Kenniscentrum Insecten 
Postbus 9517 
2300 RA Leiden 
(+31) 071 7519314 
eis@naturalis.nl   

Bezoekadres 
Vondellaan 55
Leiden