Artikelen

Alle artikelen16 augustus 2016. - Groefbijen op naam brengen is verdraaid lastig. Deze bijen (genera Halictus en Lasioglossum) zijn klein en de kenmerken waar je naar moet kijken zijn subtiel en vaak alleen met een microscoop zichtbaar. Daarbij is het ook nog eens één van de soortenrijkste bijengroepen: uit Nederland zijn 53 soorten bekend. Er is nu een nieuwe, Franstalige, sleutel beschikbaar waarmee je ze kunt determineren. 

De nieuwe sleutel is rijk geillustreerd met goede microscopische kleurenfoto's. Subtiele kenmerken in beharing en bestippeling zijn hierop goed zichtbaar. Dit is een vooruitgang ten opzichte van bestaande tabellen, die minder uitvoerig geillustreerd zijn en vaak lijntekeningen bevatten die met dit soort kenmerken vaak minder goed werken. 

Je moet wel de Franse taal enigszins machtig zijn. Ben je dat niet, dan is het wachten op een Nederlandse vertaling. Naar verluidt wordt hier door de Vlamingen aan gewerkt!

Bekijk de determinatiesleutel hier. 
Geplaatst in: Bijen, Determinatie

Over bestuivers.nl

Bestuivers.nl is een initiatief van EIS Kenniscentrum Insecten en is bedoeld als centraal punt voor kennis en informatie over wilde bestuivers in Nederland, met nadruk op wilde bijen en zweefvliegen. De website is mede tot stand gekomen dankzij het Sayers Fonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Over EIS

EIS Kenniscentrum Insecten is het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. De stichting doet onderzoek en geeft adviezen over beleid en beheer. Daarnaast houden we ons bezig met voorlichting en educatie. Bezoek hier onze website.

  

Contact

EIS Kenniscentrum Insecten 
Postbus 9517 
2300 RA Leiden 
(+31) 071 7519314 
eis@naturalis.nl   

Bezoekadres 
Vondellaan 55
Leiden