Artikelen

Alle artikelen25 augustus 2016. - Het lijkt logisch: een bij die zich beperkt tot één of enkele voedselplanten is zeldzamer dan een bijensoort met een gevarieerder dieet. Het valt echter niet mee om aan te tonen dat dit echt zo is. Immers, er zijn vele andere factoren die bepalen of een bij zeldzaam is of algemeen. Toch laten Engelse onderzoekers nu duidelijk een verband zien tussen de zeldzaamheid van een bijensoort en de mate van kieskeurigheid. Ze gebruikten hiervoor gegevens van bijen rond Engelse boerderijen.

Een probleempje in de onderzoeksmethode wisten de onderzoekers handig te omzeilen. Een bij die zeldzamer is, komt op minder plekken voor en heeft daardoor haast vanzelf al een beperktere keuze aan voedselplanten. Nogal wiedes dat er dan een verband lijkt te zijn. Dit probleem hebben de onderzoekers echter met een statistisch foefje opgelost. Natuurlijk zijn niet alle kieskeurige bijen zeldzaam en niet alle veelvraten algemeen, maar gemiddeld komt deze trend er toch aardig uit.

Vind hier het volledige artikel (open access). 

Over bestuivers.nl

Bestuivers.nl is een initiatief van EIS Kenniscentrum Insecten en is bedoeld als centraal punt voor kennis en informatie over wilde bestuivers in Nederland, met nadruk op wilde bijen en zweefvliegen. De website is mede tot stand gekomen dankzij het Sayers Fonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Over EIS

EIS Kenniscentrum Insecten is het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. De stichting doet onderzoek en geeft adviezen over beleid en beheer. Daarnaast houden we ons bezig met voorlichting en educatie. Bezoek hier onze website.

  

Contact

EIS Kenniscentrum Insecten 
Postbus 9517 
2300 RA Leiden 
(+31) 071 7519314 
eis@naturalis.nl   

Bezoekadres 
Vondellaan 55
Leiden