Artikelen

Alle artikelen11 januari 2017. - Enkele jaren geleden is een Brits samenwerkingsverband opgestart met als doel het creëren van meer bloemrijke habitat voor bedreigde hommelsoorten. Het project, getiteld 'The short-haired bumblebee project', is genoemd naar een hommelsoort die uit Groot-Brittannië verdwenen is: de donkere tuinhommel Bombus subterraneus. De Britten proberen deze hommel terug te krijgen in hun land door uit Zweden afkomstige koninginnen van deze soort los te laten. Vooralsnog is onduidelijk of dit succesvol is, maar wel is gebleken dat andere bedreigde hommelsoorten van de in het project genomen maatregelen profiteren: de heidehommel B. humilis, de moshommel B. muscorum, de grashommel B. ruderarius en de grote tuinhommel B. ruderatus hebben hun areaal inmiddels uitgebreid. 

Van de donkere tuinhommel zijn nog geen nakomelingen van de losgelaten Zweedse koninginnen gevonden. Werksters waarvan men aanvankelijk dacht dat ze tot deze soort behoorden, bleken op basis van DNA-onderzoek tot de gewone tuinhommel te behoren. Blijkbaar waren de uiterlijke kenmerken die men gebruikte voor het onderscheid tussen deze soorten niet bruikbaar. Een verrassing en kleine teleurstelling, maar wel een waar van geleerd kan worden!

Lees hier meer.

Geplaatst in: Bijen, Beheer, Hommels

Over bestuivers.nl

Bestuivers.nl is een initiatief van EIS Kenniscentrum Insecten en is bedoeld als centraal punt voor kennis en informatie over wilde bestuivers in Nederland, met nadruk op wilde bijen en zweefvliegen. De website is mede tot stand gekomen dankzij het Sayers Fonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Over EIS

EIS Kenniscentrum Insecten is het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. De stichting doet onderzoek en geeft adviezen over beleid en beheer. Daarnaast houden we ons bezig met voorlichting en educatie. Bezoek hier onze website.

  

Contact

EIS Kenniscentrum Insecten 
Postbus 9517 
2300 RA Leiden 
(+31) 071 7519314 
eis@naturalis.nl   

Bezoekadres 
Vondellaan 55
Leiden