Artikelen

Alle artikelen4 april 2017. - Het lijkt een open deur: waar meer bloemen bloeien, zie je meer hommels. Maar zorgt een uitbreiding van het bloemaanbod ook daadwerkelijk voor een uitbreiding van de hommelpopulatie? De resultaten van een nieuw onderzoek zojuist gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Nature wijzen hier wel op.

De onderzoekers verzamelden gegevens van 1600 Britse kolonies van aard-, akker- en steenhommels. Uit dit onderzoek blijkt dat deze hommels profiteren van meer bloemaanbod binnen een straal van 250-1000 meter van hun nest. Hoe meer bloemen er zijn, gedurende het hele hommelseizoen, hoe meer nakomelingen een hommelkolonie produceert. Dit is goed nieuws: dit betekent namelijk dat het mogelijk is om met een structurele uitbreiding van het bloemaanbod de hommels, die het zwaar hebben in Nederland, een hand je te helpen.

Belangrijk aandachtspunt is de doorlopende beschikbaarheid van de bloemen: er moet zowel in het voorjaar als in de zomer altijd voldoende bloemaanbod zijn binnen de actieradius van het nest. De kolonies hebben immers van het vroege voorjaar tot laat in de zomer voedsel nodig. Houd hier rekening mee in het maaibeheer!

Lees hier een samenvattend stuk over het onderzoek. 

Het Nature-artikel is hier te vinden. 

Over bestuivers.nl

Bestuivers.nl is een initiatief van EIS Kenniscentrum Insecten en is bedoeld als centraal punt voor kennis en informatie over wilde bestuivers in Nederland, met nadruk op wilde bijen en zweefvliegen. De website is mede tot stand gekomen dankzij het Sayers Fonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Over EIS

EIS Kenniscentrum Insecten is het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. De stichting doet onderzoek en geeft adviezen over beleid en beheer. Daarnaast houden we ons bezig met voorlichting en educatie. Bezoek hier onze website.

  

Contact

EIS Kenniscentrum Insecten 
Postbus 9517 
2300 RA Leiden 
(+31) 071 7519314 
eis@naturalis.nl   

Bezoekadres 
Vondellaan 55
Leiden