Bijenhotels

Alle artikelen10 januari 2018. - De Aziatische mortelbij (Megachile sculpturalis) is een zeer grote (ca. 2 cm lange) bij, die oorspronkelijk in oostelijk Azië voorkomt. Na vestiging en snelle uitbreiding in Noord-Amerika en Canada is de soort in 2008 voor het eerst in Europa gevonden, eerst in Zuid-Frankrijk en later ook in Duitsland, Italië, Oostenrijk en Zwitserland. De bij is hier aanvankelijk vermoedelijk via houttransport terechtgekomen en heeft zich vervolgens op eigen kracht verder verspreid. Een zojuist gepubliceerd artikel brengt de huidige verspreiding van de soort in Frankrijk in kaart. Hieruit blijkt dat de soort inmiddels tot halverwege Frankrijk naar het noorden is opgerukt. 

De Aziatische mortelbij bouwt nesten in bovengrondse holten, zoals in dood hout en in holle stengels. In Frankrijk maakt de soort gretig gebruik van bijenhotels. Hierbij is meermaals waargenomen dat metsel- en houtbijen uit hun nesten verdreven werden. De Aziatische mortelbij concurreert dus met inheemse Europese bijen om nestelgelegenheid. Om die reden is het belangrijk om de uitbreiding van de soort in de gaten te houden. Gezien de snelle uitbreiding (ook in Noord-Amerika en Canada) is het heel goed mogelijk dat de soort op termijn ook in de Lage Landen opduikt.

Lees hier het hele artikel (open access).

Voor meer informatie en een filmpje over de Aziatische mortelbij klik hier. 

Over bestuivers.nl

Bestuivers.nl is een initiatief van EIS Kenniscentrum Insecten en is bedoeld als centraal punt voor kennis en informatie over wilde bestuivers in Nederland, met nadruk op wilde bijen en zweefvliegen. De website is mede tot stand gekomen dankzij het Sayers Fonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Over EIS

EIS Kenniscentrum Insecten is het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. De stichting doet onderzoek en geeft adviezen over beleid en beheer. Daarnaast houden we ons bezig met voorlichting en educatie. Bezoek hier onze website.

  

Contact

EIS Kenniscentrum Insecten 
Postbus 9517 
2300 RA Leiden 
(+31) 071 7519314 
eis@naturalis.nl   

Bezoekadres 
Vondellaan 55
Leiden