Artikelen

Alle artikelen9 februari 2018. - Wespbijen (genus Nomada) zijn koekoeksbijen die hun eieren leggen in de nesten van andere bijen. Door hun korte beharing en vaak wespachtige kleurpatronen doen ze aan wespen denken. Uit Nederland zijn 48 soorten wespbijen bekend. Dit lijkt aardig wat, maar het is peanuts vergeleken met de 208 die uit heel Europa bekend zijn. Al deze soorten komen aan bod in een zojuist verschenen overzichtswerk van de hand van Jan Smit. Niet alleen alle reeds bekende soorten worden in dit boek behandeld, maar ook maar liefst 23 voorheen onbekende soorten worden nieuw voor de wetenschap beschreven!

Wespbijenspecialist Jan Smit heeft zich jarenlang toegelegd op het bestuderen van de Europese wespbijen. Menig vakantie is opgeofferd aan het verzamelen van nieuw onderzoeksmateriaal in Europese uithoeken. Het resultaat mag er zijn. Determinatiesleutels, voorzien van gedetailleerde kleurenfoto's, maken het mogelijk om alle 208 soorten op naam te brengen. Elke soort krijgt daarnaast een eigen bespreking van de kenmerken en de verspreiding in Europa. 

Dit werk mag in de boekenkast van serieuze bijenliefhebbers niet ontbreken!

Voor meer informatie klik hier. 

Over bestuivers.nl

Bestuivers.nl is een initiatief van EIS Kenniscentrum Insecten en is bedoeld als centraal punt voor kennis en informatie over wilde bestuivers in Nederland, met nadruk op wilde bijen en zweefvliegen. De website is mede tot stand gekomen dankzij het Sayers Fonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Over EIS

EIS Kenniscentrum Insecten is het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. De stichting doet onderzoek en geeft adviezen over beleid en beheer. Daarnaast houden we ons bezig met voorlichting en educatie. Bezoek hier onze website.

  

Contact

EIS Kenniscentrum Insecten 
Postbus 9517 
2300 RA Leiden 
(+31) 071 7519314 
eis@naturalis.nl   

Bezoekadres 
Vondellaan 55
Leiden