Zweefvliegen

Alle artikelen28 februari 2018. - Niet alleen mensen lijden aan virusinfecties, ook bij bijen komen deze voor. Van verschillende virussen is al bekend dat deze zowel bij honingbijen als wilde bijen voorkomen. Tot nu toe zijn deze virussen uitsluitend bij bijen aangetroffen, maar nu zijn ze voor het eerst ook bij zweefvliegen aangetoond.

Britse onderzoekers onderzochten vier soorten zweefvliegen op de aanwezigheid van bijenvirussen: de blinde bij Eristalis tenax, de kleine bijvlieg Eristalis arbustorum, de snorzweefvlieg Episyrphus balteatus en het micaplatvoetje Platycheirus albimanus. Bij verschillende exemplaren van beide Eristalis-soorten werden bijenvirussen aangetroffen. 

Het is nog niet duidelijk of de zweefvliegen daadwerkelijk gastheer van de betreffende virussen zijn en ze er dus ook ziek van worden. Het is ook mogelijk dat ze slechts als vector dienen voor het virus om van de ene bij (via een bloem) op een andere te komen. In ieder geval spelen zweefvliegen dus ook een rol in de dynamiek van 'bestuiversziekten'. 

Vind hier het artikel.

Over bestuivers.nl

Bestuivers.nl is een initiatief van EIS Kenniscentrum Insecten en is bedoeld als centraal punt voor kennis en informatie over wilde bestuivers in Nederland, met nadruk op wilde bijen en zweefvliegen. De website is mede tot stand gekomen dankzij het Sayers Fonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Over EIS

EIS Kenniscentrum Insecten is het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. De stichting doet onderzoek en geeft adviezen over beleid en beheer. Daarnaast houden we ons bezig met voorlichting en educatie. Bezoek hier onze website.

  

Contact

EIS Kenniscentrum Insecten 
Postbus 9517 
2300 RA Leiden 
(+31) 071 7519314 
eis@naturalis.nl   

Bezoekadres 
Vondellaan 55
Leiden