Zweefvliegen

Alle artikelen3 april 2018. - Zweefvliegen zijn belangrijke bestuivers, dat wisten we al. In de meeste onderzoeken naar bestuiving en zweefvliegen worden alle soorten zweefvliegen echter op één hoop gegooid. Zodoende is er nog weinig bekend over de afzonderlijke bijdragen van de verschillende soorten. Nieuw onderzoek zojuist gepubliceerd in Scientific Reports brengt hier enige verandering in.

Op graslanden in Wales (Verenigd Koninkrijk) vingen de onderzoekers een groot aantal zweefvliegen en identificeerden zij het stuifmeel dat zij bij zich droegen. In totaal haalden zij stuifmeel van 59 soorten planten van 11 soorten zweefvliegen. Hieruit blijkt dat er veel verschillen zijn tussen zweefvliegengenera en -soorten in het stuifmeel dat zij bij zich dragen en er zijn ook sterke individuele verschillen. De onderzoekers concluderen dat de verschillende zweefvliegengenera en -soorten elkaar dus aanvullen in de rollen die zij spelen in de bestuiving van planten. Met een sjiek woord noemen ze dit 'functionele complementariteit'. 

Het artikel is hier te vinden

Over bestuivers.nl

Bestuivers.nl is een initiatief van EIS Kenniscentrum Insecten en is bedoeld als centraal punt voor kennis en informatie over wilde bestuivers in Nederland, met nadruk op wilde bijen en zweefvliegen. De website is mede tot stand gekomen dankzij het Sayers Fonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Over EIS

EIS Kenniscentrum Insecten is het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. De stichting doet onderzoek en geeft adviezen over beleid en beheer. Daarnaast houden we ons bezig met voorlichting en educatie. Bezoek hier onze website.

  

Contact

EIS Kenniscentrum Insecten 
Postbus 9517 
2300 RA Leiden 
(+31) 071 7519314 
eis@naturalis.nl   

Bezoekadres 
Vondellaan 55
Leiden