Honingbij

Alle artikelen26 september 2018. - Onderzoekers van de Universiteit van Hawaii hebben aangetoond dat de darmflora van honingbijen verstoort raakt wanneer deze worden blootgesteld aan glyfosaat. Glyfosaat is een bestanddeel van onkruidverdelgers als Roundup, dat er al langer van wordt verdacht dat het schadelijk is voor bijen. 

De onderzoekers zagen nog geen verhoogde sterfte onder de bijen na blootstelling aan glyfosaat alleen, maar wel nadat de bijen ook aan een ziekteverwekkende bacterie werden blootgesteld. Honingbijen die niet aan glyfosaat waren blootgesteld, bleken beter in staat om de infectie met de bacterie te overleven dat honingbijen die niet aan de onkruidverdelger waren blootgesteld. 

De studie is overigens uitgevoerd in een laboratoriumsituatie en maakt dus nog niet duidelijk welk effect glyfosaat heeft in natuurlijke omstandigheden. 

De studie is hier te vinden. 

Luister hier naar een radiofragment waarin een onderzoeker van de Universiteit Gent de onderzoeksresultaten toelicht. 

Over bestuivers.nl

Bestuivers.nl is een initiatief van EIS Kenniscentrum Insecten en is bedoeld als centraal punt voor kennis en informatie over wilde bestuivers in Nederland, met nadruk op wilde bijen en zweefvliegen. De website is mede tot stand gekomen dankzij het Sayers Fonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Over EIS

EIS Kenniscentrum Insecten is het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. De stichting doet onderzoek en geeft adviezen over beleid en beheer. Daarnaast houden we ons bezig met voorlichting en educatie. Bezoek hier onze website.

  

Contact

EIS Kenniscentrum Insecten 
Postbus 9517 
2300 RA Leiden 
(+31) 071 7519314 
eis@naturalis.nl   

Bezoekadres 
Vondellaan 55
Leiden