Hoe doe je mee?

Hoe doe je mee?

  ----Update-------

 

 Het is gelukt! Samen met Natuur en Milieu, IVN en LandschappenNL hebben we geld gekregen van de postcode loterij om een groot citizens Science project op te zetten voor wilde bijen! Dat betekent dat Bijenradar dit jaar enorm gaat groeien. We zijn nu bezig om een compleet team samen te stellen om te zorgen dat we volgend jaar alles klaar hebben om dit project landelijk uit te rollen. dat betekent ook dat we dit jaar achter de schermen aan de slag gaan, en dat jullie volgend jaar allemaal weer mee kunnen doen. 

 

----------------------


Koop aardbeiplanten en fotografeer de bestuivers en de aardbeien!


Met aardbeiplanten kan je meten hoe hard de bestuivers in de buurt werken. Dat kan je doen door de bestuivers zelf in de gaten te houden óf door naar het resultaat van de bestuiving te kijken: de aardbei zelf. Mooie, ronde aardbeien geven aan dat er voldoende bestuivers in de buurt zitten. Als er een tekort aan bestuivers is, worden de aardbeien niet mooi rond, maar krijgen ze gekke vormen en zitten vaak de pitjes heel dicht bij elkaar.

Hieronder staan de stappen beschreven om met bijenradar mee te doen.

STAP 1. Koop aardbeiplanten (liefst meer dan 1)  en plant deze op een mooie plek in de zon. Als je al aardbeiplanten hebt, kan je die gebruiken!

   

 

STAP 2. Maak een account aan op Waarneming.nl.  Op Waarneming.nl kan je jouw aardbeiplant registreren op de speciale project pagina. Alle waarnemingen die je later invoert, kan je dan terug zien als je 'mijn waarnemingen' aanvinkt op tabblad ‘waarnemingen’.

 

  

                       

STAP 3. Neem de bestuivers waar  Als de aardbeiplant bloeit komen er bestuivers op af: houd ze goed in de gaten! Je kunt op twee manieren waarnemingen verzamelen:

  1. Maak foto’s van de bestuivers op de aardbeibloemen. Log in op waarneming.nl en ga naar de pagina om deze bestuivers foto’s up te loaden, zo worden ze gekoppeld aan jouw aardbeiplant. Heb je een bestuiver op een andere aardbeiplant gefotografeerd? Dan kan je de locatie wijzigen.

  2. Observeer de bloemen een kwartiertje op een zonnige dag  en turf welke bestuivers en hoeveel van elk de  bloemen bezoeken. Vul dit in op het  formulier te vinden bij ‘waarnemingen doorgeven’
  

STAP 4. Doe mee aan de aardbeien beauty contest! Als de bestuivers hun werk goed gedaan hebben zullen de bestoven bloemetjes uitgroeien tot mooie aardbeien. Zo niet, dan  kan dat vreemde vormen opleveren!  Post in de zomer je gekste foto op onze facebook en misschien komt jouw foto wel op de website als gekste aardbei van de maand/week.  Doe mee met de aardbeien beauty contest op Facebook, laat jouw aardbei zien en win mooie prijzen!Geef nu je waarnemingen door

Over bestuivers.nl

Bestuivers.nl is een initiatief van EIS Kenniscentrum Insecten en is bedoeld als centraal punt voor kennis en informatie over wilde bestuivers in Nederland, met nadruk op wilde bijen en zweefvliegen. De website is mede tot stand gekomen dankzij het Sayers Fonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Over EIS

EIS Kenniscentrum Insecten is het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. De stichting doet onderzoek en geeft adviezen over beleid en beheer. Daarnaast houden we ons bezig met voorlichting en educatie. Bezoek hier onze website.

  

Contact

EIS Kenniscentrum Insecten 
Postbus 9517 
2300 RA Leiden 
(+31) 071 7519314 
eis@naturalis.nl   

Bezoekadres 
Vondellaan 55
Leiden