Resultaten

Resultaten

De resultaten van de Bijenradar voor 2016 zijn binnen! Veel mensen hebben meegedaan, en dat heeft in totaal 234 waarnemingen (119 in Leiden) van insecten opgeleverd, met maar liefst 205 foto’s van insecten. Vanuit heel Nederland hebben mensen meegedaan aan deze actie zoals hieronder op het kaartje te zien is. We willen graag jullie van harte bedanken voor de waardevolle hulp. 

Wat is er zoal gevonden?

In het totaal zijn er 32 soorten insecten gezien op de aardbeienplanten. Honingbijen, maar ook veel verschillende wilde bijen! Zo zijn er vier verschillende soorten hommels gefotografeerd, waaronder de akkerhommel, de steenhommel en de weidehommel. Naast bestuivers werden er ook andere insecten waargenomen (zoals kevers) en zelfs spinnen.

Goed en slecht bestoven aardbeien

Ook vroegen we jullie om foto’s te maken van de aardbeien aan je plantje! De vorm van aardbeien laat namelijk zien hoe goed de bestuiving was. Uit jullie foto’s blijkt dat 80% van de aardbeien in Leiden goed is bestoven. Op het onderstaande kaartje is te zien hoe de verdeling per wijk was. Ook al weten we nu niet precies welke bij of andere bestuiver de aardbeien bestoven hebben, we weten in elk geval dat het er voldoende waren om een mooie vorm te krijgen. De resultaten zijn nog lang niet voldoende om een echt goed beeld te krijgen, daarvoor moeten we in 2017 hard aan de slag.


Volgend jaar?

Dit was een geslaagde pilot in Leiden, waar we veel van geleerd hebben! We zijn van plan om komend jaar een vervolg onderzoek te doen en hopen dat jullie allemaal ook weer deelnemen! 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Alle waarnemingen

​In de onderstaande kaartjes kun je de verschillende waarnemingen voor Leiden of voor heel Nederland bekijken.
Het zijn interactieve kaartjes: Je kunt inzoomen, uitzoomen en ook infomatie opvragen van een waarneming door er op te klikken.


Waarnemingen per buurt in Leiden
01 november 2016 - 10.00 h
(Definitieve kaart 2016)

Op het onderstaande kaartje kun je het aantal gemelde waarnemingen in verschillende buurten van Leiden zien.
Hoeveel waarnemingen zijn er bij jou in de buurt ?  Waarnemingen per gemeente in Nederland
01 november 2016 - 10.00 h (Definitieve kaart 2016)

Op het onderstaande kaartje kun je het aantal gemelde waarnemingen per gemeente in Nederland zien.Waarnemingen bij waarneming.nl

Op onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van de kaart met waarnemingen. Op de site van waarneming.nl kun je op elk moment kijken hoeveel bestuivers er al gezien zijn in Leiden en waar!

Over bestuivers.nl

Bestuivers.nl is een initiatief van EIS Kenniscentrum Insecten en is bedoeld als centraal punt voor kennis en informatie over wilde bestuivers in Nederland, met nadruk op wilde bijen en zweefvliegen. De website is mede tot stand gekomen dankzij het Sayers Fonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Over EIS

EIS Kenniscentrum Insecten is het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. De stichting doet onderzoek en geeft adviezen over beleid en beheer. Daarnaast houden we ons bezig met voorlichting en educatie. Bezoek hier onze website.

Contact

EIS Kenniscentrum Insecten 
Postbus 9517 
2300 RA Leiden 
(+31) 071 7519314 
eis@naturalis.nl   

Bezoekadres 
Vondellaan 55
Leiden