Nieuwsartikelen Nationale Bijenstrategie

Nationale bijenstrategie: alle nieuwsartikelen



Gemeente Utrecht is de bijvriendelijkste gemeente van Nederland. De jury van Nederland Zoemt maakte dit bekend. Wethouder Lot van Hooijdonk nam op 7 november de prijs in ontvangst. De gemeente zet zich speciaal in voor een veilig thuis met veel voedsel voor wilde bijen. De jury is erg te spreken over de totale aanpak van de gemeente Utrecht. Dat die aanpak succesvol is, blijkt in de praktijk: meer dan 100 wilde bijensoorten zoemen al rond in de stad!

Aanpak gemeente Utrecht Logo Nederland Zoemt in vorm van bloem met tekst Nederland Zoemt in actie voor de bij
De gemeente is erg goed in grappige acties voor bijen en biodiversiteit. Bijvoorbeeld een megabijenhotel op een reclamemast langs de A2. Dit hoort allemaal bij een groter plan. Zo zet de gemeente zich in voor voedsel voor bijen in de stad, het hele jaar door. Door mengsels van bloembollen, bijvriendelijke planten en door ecologisch te maaien in parken. Veel mensen uit de buurt helpen mee met deze initiatieven. De jury is ook enthousiast over de benoeming van een groenadviseur per wijk. Sinds dit jaar geeft deze adviseur bijvriendelijke adviezen in verschillende ruimtelijke projecten.;

De Utrechtse aanpak is succesvol. Er zoemen al meer dan 100 wildebijensoorten rond in de stad! Wethouder Lot van Hooijdonk: "Het is een grote eer dat we de prijs voor Bijvriendelijkste gemeente van Nederland ontvangen. Het is erkenning voor alles wat we doen om wilde bijen plek te bieden in Utrecht. Zo hebben we bijenhotels, 'bloemrijk' maaibeleid en groene bushokjes en die zorgen voor meer insecten in de stad.;

Inzet wilde bij hard nodig
Wat Utrecht doet voor de wilde bijen in is hard nodig. De helft van de 358 soorten wilde bijen in Nederland is bedreigd. Dit komt door intensieve landbouwmethoden, bestrijdingsmiddelen, verstening en ons 'traditioneel' groenbeheer. Dit heeft grote gevolgen voor de natuur én voor de mens. Ongeveer 80% van onze groenten, fruit en andere eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bijen.

Nederland zoemt is een project waarin IVN Natuureducatie en Natuur & Milieu samenwerken. Het begon in 2017 als een initiatief van LandschappenNL, Natuur en Milieu, IVN en Naturalis. En werd mogelijk gemaakt door een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.