Nieuwsartikelen Nationale Bijenstrategie

Nationale bijenstrategie: alle nieuwsartikelenWil je meer weten over de bijen en bijen helpen? Schrijf je dan in voor de Nationale Bijentelling. Hiermee help je direct mee aan landelijk bijenonderzoek. Onderzoekers zien zo waar verschillende soorten voorkomen en of ze in aantal toe- of afnemen. De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.Logo Nationale Bijentelling in vorm van bloem met tekst Nationale Bijentelling in actie voor de bij.

Iedereen kan meedoen
Ook als je niet zoveel weet van bijen, kun je helpen tellen. In je tuin kun je maar liefst 16 bijensoorten tegenkomen. De Nationale Bijentelling helpt je deze te herkennen.

Waarom meedoen?
Van de 360 bijensoorten in Nederland is meer dan de helft bedreigd. Bijen en andere insecten bestuiven 80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten. Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom moeten zoveel mogelijk mensen meedoen aan de Nationale Bijentelling.

Nationale Bijentelling in 2020
Vorig jaar deden ruim 10.000 mensen mee aan de Nationale Bijentelling. Ze telden in totaal 130.000 bijen. Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur bij Naturalis, hoopt op een grote deelname. Hij geeft aan dat het nodig is om 5 jaar achter elkaar te tellen. Dan zie je trends in bijenpopulaties van tuinen.

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

Lees hier hoe de bijentelling werkt of schrijf je direct in.