Nieuwsartikelen Nationale Bijenstrategie

Nationale bijenstrategie: alle nieuwsartikelenVorig jaar mocht Utrecht zich de Bijvriendelijkste gemeente noemen. Wie neemt dit jaar het stokje over? Nederland Zoemt koos 3 gemeenten uit voor deze mooie titel: Zuidplas, Gouda en Almere. Deze gemeenten laten zien dat ze zich bijzonder inzetten voor een veilige en voedselrijke thuishaven voor wilde bijen. Op 5 november maakt Nederland Zoemt de winnaar bekend.Logo Nederland Zoemt

Zuidplas, Gouda en Almere in actie voor de bij
Gemeenten Zuidplas, Gouda en Almere zetten een stapje extra voor de wilde bij. Zo werkt Zuidplas samen met veel andere partijen aan meer voedsel- en nestgelegenheid voor wilde bijen. Van waterschappen tot natuurorganisaties en van bedrijven tot inwoners.

Gouda zet zich sinds 1980 succesvol in voor natuurvriendelijke bermen. Ze deelt haar kennis en ervaring met gemeenten in de buurt. Deze komen dan ook regelmatig langs voor een werkbezoek.

Almere toverde het afgelopen jaar veel bermen en grasvlakken om tot kruidenrijk grasland. Kortom, meer voedsel voor bijen! Ook werkt Almere aan meer natuurlijke nestelplekken.

Wat is een bijvriendelijke gemeente?
Als bijvriendelijke gemeente moet je aan een aantal voorwaarden voldoen voor bijvriendelijk beheer.
Een gemeente doet dit bijvoorbeeld door te zorgen voor:

  • bloeiende planten, het hele jaar door
  • bijvriendelijk bermbeheer
  • nestgelegenheid voor wilde bijen

Een gemeente vertelt haar inwoners hierover. Ook geeft ze tips hoe inwoners zelf de leefomstandigheden van de wilde bij kunnen verbeteren. Elke gemeente doet dit op haar eigen manier. Zo geeft de ene gemeente haar inwoners bijvriendelijke bloemzaden en geeft een andere gemeente informatie over ontstening.

In alle gemeenten:

  • krijgen medewerkers een opleiding over bijvriendelijk beheer;
  • worden vaste planten en bomen geplant, die goed zijn voor wilde bijen;
  • worden bermen en weides pas laat in het jaar gemaaid.

Verkiezing Bijvriendelijkste Gemeente
De verkiezing vindt dit jaar voor de vierde keer plaats. We maken de Bijvriendelijkste Gemeente bekend op 5 november, de landelijke Natuurwerkdag. De winnende gemeente krijgt onder andere een groot insectenhotel en biologische bloembollen en planten. Zo voelen nog meer wilde bijen zich er thuis.

Dit persbericht verscheen eerder op de website van Nederland Zoemt.