Bijeninitiatieven

Bijeninitiatieven

Het gaat niet goed met bestuivers, maar gelukkig zijn steeds meer mensen zich daar bewust van en willen bijdragen om de bestuivers te helpen. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door lokaal bloemen te planten of het maaibeheer aan te passen. Steeds meer overheden, bedrijven en ook particulieren zijn hiermee bezig. Vanuit het project Kennisimpuls bestuivers willen we graag overzicht krijgen over wat er overal gebeurt. Hiervoor hebben we samen met het project Nederland zoemt een database gebouwd waarin we allemaal initiatieven voor het bevorderen van bijen te verzamelen. Hieronder zijn deze op een kaart geprojecteerd. 

We zijn heel hard bezig om zoveel mogelijk informatie over de initiatieven te ontsluiten, maar op dit moment is het nog niet mogelijk direct contact op te nemen  met de verschillende initiatieven. Hebt u vragen over een specifiek project? Mail dan naar marten.schoonman@naturalis.nl 

Heeft u ook een initiatief? Via deze link kunt u daarover een formulier invullen. Het komt dan in onze database terecht. De kaart wordt elke maand geupdate. 

Kaart

Ga naar de initiatieven kaart door te klikken op de voorbeeldafbeelding hieronder.

Toelichting

Door op de voorbeeldafbeelding van de kaart te klikken opent de interactieve volledige kaart in een nieuw venster. 

Het getal in de gemeente geeft aan hoeveel initiatieven er in die gemeente geregistreerd zijn. Als u op de gemeente klikt opent een extra venster met aanvullende informatie over wat voor typen kaarten het gaat. De kleuren per gemeente geven ook aan hoeveel initiatieven er zijn, hoe groener de gemeente, des te meer initiatieven er zijn. 

Als u linksboven in de kaart op >> klikt, opent de legenda. Hier kunt u verschillende kaartlagen aan en uit zetten. 

Er is een toelichting met de beschrijving van de getoonde kaartlagen beschikbaar.

Nationale bijenstrategie

In de Nationale bijenstrategie heeft een groot aantal initiatieven zich verenigd om te werken aan een betere leefomgeving van de bij. Er is een overzicht van de initiatieven die hun naam aan deze strategie verbonden hebben beschikbaar. Door op de naam van het initiatief te klikken springt u naar de site van dit initiatief of organisatie. Klik hier om naar de site van de nationale bijenstrategie te gaan en daar meer te lezen over de doelstellingen. Hier is ook een pdf te downloaden waar de initiatieven uitgebreid beschreven worden. 

Verantwoording

Deze kaart wordt mogelijk gemaakt door het project kennisimpuls bestuivers in samenwerking met Wageningen Environmental Research. Data is ook verzameld binnen het project Nederland zoemt door LandschappenNL. Naturalis Biodiversity Center heeft de database en kaart verzorgt en EIS Kenniscentrum Insecten het vertonen op deze website. 

Over bestuivers.nl

Bestuivers.nl is een initiatief van EIS Kenniscentrum Insecten en is bedoeld als centraal punt voor kennis en informatie over wilde bestuivers in Nederland, met nadruk op wilde bijen en zweefvliegen. De website is mede tot stand gekomen dankzij het Sayers Fonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Over EIS

EIS Kenniscentrum Insecten is het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. De stichting doet onderzoek en geeft adviezen over beleid en beheer. Daarnaast houden we ons bezig met voorlichting en educatie. Bezoek hier onze website.

  

Contact

EIS Kenniscentrum Insecten 
Postbus 9517 
2300 RA Leiden 
(+31) 071 7519314 
eis@naturalis.nl   

Bezoekadres 
Vondellaan 55
Leiden