Herkenning en determinatie

Met meer dan 350 Nederlandse soorten mag duidelijk zijn dat het niet altijd makkelijk is om bijen op naam te brengen. Het goed leren kennen van alle soorten vraagt veel tijd en doorzettingsvermogen. Gelukkig zijn er laagdrempelige zoekkaarten en digitale determinatiesleutels om de beginner op weg te helpen. Deze vind je hieronder bij Eenvoudige determinatiehulpmiddelen. Voor de doorzetters staan hieronder ook verwijzingen naar Determinatieliteratuur voor gevorderden. Maar eerst is het belangrijk om te weten hoe je een bij kunt herkennen tussen al die andere insecten (Hoe herken ik een bij?). Omdat vrouwtjes- en mannetjesbijen er vaak verschillend uitzien, is het voor de soortherkenning ook belangrijk om te weten met welke sekse je te maken hebt (zie Verschillen mannetjes en vrouwtjes). Veel bijensoorten zijn alleen onder een microscoop van elkaar te onderscheiden. Wie graag alle bijen op naam wil kunnen brengen, zal ze daarom moeten vangen en verzamelen.

 

·         Hoe herken ik een bij?

·         Verschillen mannetjes en vrouwtjes

·         Eenvoudige determinatiehulpmiddelen

·         Determinatie voor gevorderden

 

 

Bijen zijn er in vele soorten en maten. Voor een eerste indruk van de diversiteit aan bijen in Nederland zie Bijenportretten. Foto's Roy Kleukers.

Voor wie serieus wil beginnen met het op naam brengen van bijen is de Veldgids Bijen voor Nederland en Vlaanderen een uitstekend begin. Er kunnen 275 soorten mee op naam gebracht worden, alleen de zeer zeldzame en verdwenen soorten ontbreken. Klik hier voor meer informatie. 

Ook het boek Nederlandse bijen op naam brengen is een goede aanschaf voor wie zich echt in het determineren van bijen wil verdiepen. Tot nu toe is alleen deel 1 beschikbaar, waarin grofweg de helft van de Nederlandse genera wordt behandeld. Deel 2 is in voorbereiding. 

 

 

Over bestuivers.nl

Bestuivers.nl is een initiatief van EIS Kenniscentrum Insecten en is bedoeld als centraal punt voor kennis en informatie over wilde bestuivers in Nederland, met nadruk op wilde bijen en zweefvliegen. De website is mede tot stand gekomen dankzij het Sayers Fonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Over EIS

EIS Kenniscentrum Insecten is het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. De stichting doet onderzoek en geeft adviezen over beleid en beheer. Daarnaast houden we ons bezig met voorlichting en educatie. Bezoek hier onze website.

  

Contact

EIS Kenniscentrum Insecten 
Postbus 9517 
2300 RA Leiden 
(+31) 071 7519314 
eis@naturalis.nl   

Bezoekadres 
Vondellaan 55
Leiden