Actueel

NIEUWS

Aardhommeles opgelost?

Aardhommeles opgelost?

25 januari 2016. - De aardhommel komt in grote delen van Europa, Noord-Afrika en Azië voor. Binnen dit verspreidingsgebied worden verschillende duideljk herkenbare kleurvormen onderscheiden. De taxonomische status van deze kleurvormen was altijd onduidelijk: sommigen beschouwden ze als aparte ondersoorten of zelfs soorten, anderen zagen het slechts als kleurvariatie binnen dezelfde soort. Een uitgebreide studie in het tijdschrift Biological Conservation werpt nu licht op deze zaak.

Een groot aantal hommels van uiteenlopende populaties in Europa, Noord-Afrika en Azië zijn met behulp van moleculaire technieken met elkaar vergeleken. Op basis van de resultaten concluderen de onderzoekers dat er twee soorten onderscheiden moeten worden: de aardhommel Bombus terrestris en B. xanthopus. De laatste soort komt uitsluitend voor op Corsica. Binnen Bombus terrestris bijken de populaties van de Canarische Eilanden en Noord-Afrika dusdanig verschillend dat men van ondersoorten zou kunnen spreken. De overige populaties lijken nog te veel uitwisseling te hebben met andere populaties, zodat deze geen aparte taxonomische status verdienen. Zo verschillen de aardhommels in Groot Brittannië duidelijk van de onze doordat ze een oranjebruin kontje hebben (i.p.v. wit), maar waarschijnlijk vliegen er nog vaak genoeg aardhommels het Kanaal over om genetisch isolement te voorkomen. 

De resultaten kunnen gebruikt worden bij de ontwikkeling van beleid rond commerciële kweek van en handel in aardhommels. Gekweekte aardhommels worden volop ingezet voor de bestuiving van landbouwgewassen. Wanneer hierbij niet gelet wordt op de genetische verschillen tussen de diverse populaties, kan dit uiteindelijk leiden tot genetische verarming van de aardhommel in Europa. 

Het artikel is hier te vinden.

Vorig artikel Wereldwijd meer voedsel mogelijk door meer bestuivers
Volgend artikel Vlaamse fruittelers stimuleren wilde bijen

Zoeken

Archief