Herkenning en determinatie

Er zijn meer dan 330 verschillende soorten zweefvliegen uit Nederland bekend. Het valt in het begin niet mee om deze allemaal te herkennen. Hiernaast staan enkele boekwerken genoemd die je hier flink mee op weg kunnen helpen. Kijk voor een eerste indruk van de zweefvliegendiversiteit eens bij deze zweefvliegenportretten.

Als eerste is het natuurlijk belangrijk om te weten hoe je een zweefvlieg onderscheidt van andere insecten. Hoe herken ik een zweefvlieg?

Ook kan het handig zijn om te weten hoe je mannetjes van vrouwtjes kunt onderscheiden: Verschil mannetjes en vrouwtjes 

De Soortzoeker Zweefvliegen van Naturalis en EIS Kenniscentrum Insecten is een handige online tool voor het op naam brengen van zweefvliegen:

Download hier een eenvoudige zoekkaart.

    

Wie zich wil bekwamen in het op naam brengen van zweefvliegen doet er goed aan om tenminste één van deze drie boekwerkjes aan te schaffen:

Veldgids zweefvliegen (Sander Bot & Frank Van de Meutter) - Zeer uitgebreide gids waarin alle 384 uit Nederland en België bekende soorten gedetailleerd worden behandeld. Van elke soort zijn meerdere foto's opgenomen van zowel algemene habitus als details van kenmerken. De begeleidende teksten geven aan welke kenmerken van belang zijn bij de determinatie en wat gelijkende soorten zijn. Ook is beknopte informatie over de ecologie opgenomen.

Zweefvliegen van Nederland en België (André Schulten) - Toegankelijke gids waarmee de meeste Nederlandse zweefvliegen op naam kunnen worden gebracht. Alleen zeer zeldzame soorten en soorten die alleen op basis van genitaalkenmerken op naam kunnen worden gebracht, ontbreken. 

Hoverflies of Northwest Europe (Mark van Veen) - Boek met uitgebreide determinatiesleutels waarin circa 500 Noordwest-Europese zweefvliegensoorten zijn opgenomen. In het Engels.