Actueel

NIEUWS

Doorbraak van de onvoorspelbare bijvlieg?

Doorbraak van de onvoorspelbare bijvlieg?

26 april 2021. - Er is dit jaar iets bijzonders aan de hand met de onvoorspelbare bijvlieg Eristalis similis. Deze zweefvlieg dankt zijn Nederlandse naam aan het feit dat hij in sommige jaren veel talrijker in Nederland aanwezig is dan in andere. Dit hangt vermoedelijk samen met de plaats die Nederland inneemt in het verspreidingsgebied van de soort, namelijk aan de noordelijke rand hiervan. Dit jaar zijn er wel heel veel onvoorspelbare bijvliegen, wat de vraag oproept of we deze onvoorspelbare soort voortaan tot het meer voorspelbare deel van onze fauna moeten gaan rekenen. 

Onderstaande grafiek, overgenomen uit Waarneming.nl, laat duidelijk zien hoe het aantal Nederlandse waarnemingen van de onvoorspelbare bijvlieg dit jaar de pan uit rijst. En het jaar is nog maar net begonnen, dus mogelijk worden de cijfers nog veel hoger. In andere jaren werd de soort ook 's zomers veel gezien. 

Waarschijnlijk heeft deze sterke toename te maken met de opwarming van het klimaat. De onvoorspelbare bijvlieg was in Zuid-Europa altijd al een gewone verschijning en met de steeds hogere temperaturen in onze contreien voelt hij zich hier steeds beter thuis. Wordt het hier nu inderdaad net zo'n talrijke soort als de puntbijvlieg, de kegelbijvlieg en de blinde bij? De toekomst zal het leren.

Ook in België is de toestroom aan onvoorspelbare bijvliegen niet onopgemerkt gebleven, lees er hier een uitgebreid stuk over

Lees ook de soortbespreking over de onvoorspelbare bijvlieg op pagina 207-208 in het boek De Nederlandse zweefvliegen. 

Vorig artikel Online opleidingen bijen herkennen
Volgend artikel Ertsbijen worden verrassend oud

Zoeken

Archief