Actueel

NIEUWS

Onderzoekers: hommelhandel moet verder aan banden

Onderzoekers: hommelhandel moet verder aan banden

6 juli 2020. - In 1987 startten Nederlandse kwekers met de kweek en het verhandelen van aardhommels ten behoeve van bestuiving van tomaten. Inmiddels zijn er meer dan 30 commerciële hommelkwekers die hun hommels uitvoeren naar meer dan 60 verschillende landen. Op deze manier zijn aardhommels verspreid geraakt op continenten waar zij van oorsprong niet voorkomen en waar ze de plaatselijke flora en fauna in problemen brengen. In Chili is de Patagonische hommel bijvoorbeeld drastisch afgenomen na introductie van de aardhommel, als gevolg van ziektes en parasieten die met de hommels meekwamen. In Nieuw Zeeland zorgen aardhommels voor verschuivingen in de flora omdat ze bepaalde (eveneens exotische) plantensoorten bevoordelen in hun bloembezoek, en dus in de bestuiving hiervan. 

Maar ook in landen waar de aardhommel inheems is, kunnen gekweekte aardhommels in de natuur voor problemen zorgen. Binnen het verspreidingsgebied van de aardhommel bestaat namelijk een grote genetische variatie, die ertoe heeft geleid dat men zeker negen verchillende ondersoorten onderscheidt. Kruising van inheemse ondersoorten met ondersoorten uit andere windstreken kan leiden tot verlies van genetische diversiteit en van bepaalde eigenschappen in populaties. Deze bezwaren werden voorheen vaak weggewuifd door voorstanders van internationale hommelhandel met als argument dat geïntroduceerde hommels niet vaak zouden ontsnappen en zich lokaal niet makkelijk zouden voortplanten. Nieuw onderzoek in Spanje wijst nu uit dat dit argument niet geldig is. 

De Spaanse onderzoekers verrichtten genetisch onderzoek aan aardhommels die zij vingen in Zuidwest-Spanje, in een regio waar veel commercieel verhandelde aardhommels worden gebruikt voor de bestuiving van groente en fruit (vooral tomaten en bessen). Hieruit bleek dat slechts 19% van de hommels nog 'zuiver Spaans' was en dat meer dan 45% nakomeling was van een kruising tussen exotische en Spaanse aardhommels. Zulke kruisingen werden nog aangetroffen op afstanden van meer dan 60 kilometer van de plekken waar de exotische ondersoorten waren vrij gelaten. 

De onderzoekers besluiten hun artikel met een oproep om de internationale hommelhandel aan strengere regulering te onderwerpen. Zij betogen dat eigenlijk alleen gekweekt zou moeten worden met lokale hommelpopulaties.

Lees het artikel hier.

Lees hier een eerder nieuwsbericht op Bestuivers.nl over dit onderwerp. 

Vorig artikel Zomerbijen gedijen beter in de stad
Volgend artikel Houden hommels nu van bossen of van open landschap?

Zoeken

Archief