Actueel

NIEUWS

Waaraan sterven hommelkolonies?

Waaraan sterven hommelkolonies?

29 juni 2017. - Hommels zijn hot, maar we weten er eigenlijk nog weinig van. Hun nesten zijn vaak moeilijk te vinden, dus het is lastig om iets te weten te komen over het wel en wee van hommelkolonies. Hoeveel kolonies slagen er in om zich voort te planten en hoeveel sneuvelen er als gevolg van predatie of andere oorzaken? Britse onderzoekers wisten zulke gegevens te verzamelen van maar liefst 908 hommelnesten in Groot Brittannië. Hun bevindingen zijn nu gepubliceerd in het tijdschrift Animal Conservation.

In totaal slaagde 75% van de onderzochte nesten er in om nieuw koninginnen te produceren. Dit slagingspercentage verschilde sterk tussen de hommelsoorten: van maar liefst 96% bij de boomhommel (een soort die zich pas recent in Groot Brittannië heeft gevestigd) tot een magere 41% bij de tuinhommel. Zo'n 100 nesten werden vernietigd, in 50% van de gevallen door zoogdieren (vermoedelijk dassen) die de nesten uitgraafden. Mensen waren in 25% van de gevallen de boosdoener. Andere gevaren waaraan hommelnesten blootstaan zijn onder andere wasmotten en overstromingen. 

Deze gegevens vormen een waardevolle basis voor vergelijkingen met toekomstige situaties en voor bescherming van bedreigde hommelpopulaties.  

Lees hier meer.
Vorig artikel Weer verkrijgbaar: Gasten van bijenhotels
Volgend artikel Terug van 44 jaar weggeweest: de kleine sachembij

Zoeken

Archief