Actueel

NIEUWS

Hommels klem met tong in bloemen

Hommels klem met tong in bloemen

16 juli 2020. - Inwoners van Woerden stonden wel even te kijken: tuinhommels zaten met hun tong klem in de bloemen van een tuinplant. De eerste keer besteedden ze er niet veel aandacht aan, maar toen gebeurde het nog twee keer binnen twee weken tijd. Er lijkt dus echt iets aan de hand met deze bloemen en de onfortuinlijke tuinhommels. 

De tuinplant in kwestie is een Dipladenia, ook bekend als Mandevilla of Braziliaanse jasmijn. Deze planten komen van oorsprong uit Centraal- en Zuid-Amerika en worden in allerlei varianten verkocht in tuincentra. 

Onderstaande foto's laten zien hoe de hommels vastzitten in de bloemen. Zij slagen er zonder menselijke hulp niet in om los te komen.

Dit is de Dipladenia (Mandevilla, Braziliaanse jasmijn) in Woerden waarin de hommels vast zaten. Foto: Margot Verhaar. 

Hier is het uiteinde van het achterlijf van de vastzittende tuinhommel zichtbaar. Foto: Margot Verhaar.

Hier is de bloem opengewerkt. De tong van de hommel (een werkster) is uitgestrekt en reikt tot onderin de bloembuis, maar de hommel is niet in staat om deze terug te trekken. Foto: Margot Verhaar.

Medewerkers van EIS Kenniscentrum Insecten hebben iets dergelijks nooit eerder gehoord. Het zou interessant zijn om te weten of dit vaker voorkomt. Heeft u dit ook gezien? Stuur dan even een mailtje

Vorig artikel Zwaluwbijen op de Maasvlakte
Volgend artikel Nationale Bijenstrategie vindt onderdak bij Bestuivers.nl

Zoeken

Archief