Actueel

NIEUWS

Twee nieuwe wolbijen in België

Twee nieuwe wolbijen in België

8 januari 2021. - Het jaar 2020 leverde voor België maar liefst twee nieuwe soorten wolbijen op: de zwartpootwolbij Anthidium septemspinosum (een jaar nadat deze voor het eerst in Nederland opdook) en Anthidium florentinum (een soort die nog geen Nederlandse naam heeft). In een nieuw bericht meldt het Vlaamse Natuurpunt deze vondsten, alsmede enkele andere nieuwe en bijzondere Belgische bijenvondsten in 2020. 

Het wordt dus ook in Nederland goed opletten met de wolbijen. We hadden al de grote wolbij Anthidium manicatum en de tweelobbige wolbij A. oblongatum, maar moeten nu serieus rekening houden met twee extra soorten. Er is geen Nederlandstalig determinatiewerk waar alle vier de soorten in opgenomen zijn, maar met het zowel Duits- als Franstalig boek van Amiet et al. (2004) kunnen de soorten op naam worden gebracht, evenals met het Duitstalige boek van Scheuchl (2006) (niet als PDF beschikbaar). 

De verschillende soorten wolbijen lijken flink op elkaar. Vrouwtjes van Anthidium florentinum verschillen van de grote wolbij A. manicatum doordat zij een volledig gele clypeus hebben. Mannetjes A. florentinum verschillen van A. manicatum onder andere door het ontbreken van tanden aan de zijrand van tergiet 5. 

Lees het Vlaamse bericht hier. 

Vorig artikel Hommels in de wei – de betekenis van graslanden voor hommels
Volgend artikel Veel inteelt onder Britse moeraskniksprieten

Zoeken

Archief