Helpdesk Bijenlandschap

HELPDESK BIJENLANDSCHAP ZUID-HOLLAND: ADVIES VOOR PROFESSIONALS

De juiste inrichting en het beheer van groen om bijen en andere bestuivers te ondersteunen, vraagt om specifieke kennis van bijen en het benodigde groenbeheer. Sinds 2014 ondersteunen Groene Cirkel Bijenlandschap en provincie Zuid-Holland groenbeheerders met adviezen over bijvriendelijke inrichting en beheer.

Wil je als eigenaar of beheerder een groengebied of (bedrijfs)terrein bijvriendelijk maken? Dan kun je gratis advies aanvragen bij de Helpdesk Bijenlandschap. Vul hier het aanvraagformulier in.

Wat en voor wie?

  • Wat houdt het advies in? Je krijgt maatwerkadvies over welke maatregelen je kunt nemen voor bijen op je terrein. In maximaal 2 dagen wordt er een veldbezoek gehouden en wordt er een adviesrapport geschreven.
  • Voor wie? Eigenaren of beheerders van groenterrein (openbaar en privaat). Je terrein moet wel in een van de volgende gemeenten liggen: Alphen a/d Rijn, Kaag en Braassem, Hillegom, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Leidschendam-Voorburg, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten, Wassenaar, Zoetermeer of Zoeterwoude.

De adviezen worden gegeven door Naturalis en EIS Kenniscentrum Insecten.

Is je gebied niet in de Groene Cirkel Bijenlandschap-regio? Dan kun je advies aanvragen via de landelijke helpdesk.

INSPIRATIE

Heb je een vraag over inrichting en beheer van een terrein? Kijk eerst of je inspiratie kunt vinden via:

Eerdere adviezen

Bekijk ook eens de eerder gegeven adviezen. Het zijn adviezen over recreatieterreinen, bijenlandschap langs wegen, op daken, langs muren of in zonneweides, verbindingen in gemeenten, als natuurlijke oever, op bedrijventerreinen, op landgoederen, in parken of langs de spoorlijn.

Grote kans dat er een advies bij zit waar je iets aan hebt om jouw terrein of gebied bijvriendelijk in te richten en te beheren.

Bekijk ook het boekje Helpdesk Bijenlandschap - Bijenlandschapsadviezen van berm tot tuin en van dak tot stoep