Aanmelden

Aanmelden voor het Meetnet Hommels

Iedereen mag meedoen met het Meetnet Hommels. Enige basale voorkennis over hommels is wel vereist: het verschil tussen hommels en andere insecten en een beeld van de verschillende soorten. De tweede vereiste is de mogelijkheid om ten minste één keer per maand – maar liever vaker – tussen 1 maart en 30 september een half uurtje vrij te maken voor een telling. 

Als u mee wilt doen kunt u alvast een geschikte plek bij u in de buurt bedenken. Als u al een vlinderroute telt, kunt u ook hommels gaan tellen langs uw bestaande route. Aanmelden kan via dit emailadres. Een specialist van EIS Kenniscentrum Insecten neemt dan contact met u op. 

In het overzicht hieronder staat beschreven welke stappen er vooraf gaan aan uw nieuwe hommelroute.

Stappenplan aanmelding 
1.    U denkt er over om een hommelroute te gaan lopen? U kunt deze informatie over de telmethode lezen om te kijken of een hommelroute iets voor u is. 
2.    Kies een geschikte locatie voor een hommelroute van tenminste 350 en maximaal 1000 meter lang door zo eenvormig mogelijk terrein. Dit mag ook uw bestaande vlinderroute zijn. 
3.    Stuur een email naar dit emailadres met daarin uw naam, telefoonnummer en de locatie van uw nieuwe hommelroute (dit hoeft niet exact en mag een plaatsnaam zijn). 
4.    Een coördinator neemt contact met u op om uw wensen door te spreken en een afspraak te maken om uw route in te meten. 
5.    De coördinator komt uw route inmeten met behulp van GPS, foto’s en beschrijvingen van herkenningspunten. 
6.    De coördinator verwerkt uw route in het systeem. Dit kan tot een paar weken duren. In de tussentijd kunt u indien gewenst alvast gaan tellen, waarbij u uw gegevens opschrijft en bewaart.
7.    U ontvangt een overzicht van uw route met foto’s, beschrijvingen van herkenningspunten en een kaartje. Daarnaast ontvangt u uw inloggegevens voor het invoerportaal. 
8.    U kunt nu de route gaan lopen! Geef achteraf uw telgegevens door via meetnet.vlinderstichting.nl
9.    Loopt u ergens tegenaan? Neem voor vragen omtrent het invoerportaal contact op met De Vlinderstichting via dit emailadres en voor alle overige vragen met EIS Kenniscentrum Insecten via dit emailadres.

  

Werkster van de tuinhommel Bombus hortorum.