Nieuwsartikelen

NATIONALE BIJENSTRATEGIE: ALLE NIEUWSARTIKELEN

Groene sportterreinen zijn goed voor mens, natuur, klimaat en economie: tips voor vergroenen

Onze partner, de Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG), deelt tips om sportterreinen te vergroenen. Ze schreef hierover de greenpaper 'Groene oplossingen voor gezonde natuurinclusieve sportaccommodaties'. Met deze paper wil de vereniging gemeenten, terreinmeesters en beheerders van sportvelden inspireren. Met de haalbare groene tips kunnen zij direct aan de slag.Bron: VHG - Voorkant greenpaper Biodiversiteit op en rond sportaccommodaties

Groene, gezonde sportterreinen
In de greenpaper legt de VHG uit waarom groene sportterreinen zo belangrijk zijn voor de thema's:

  • mens
  • natuur
  • klimaat
  • economie

Voor elk thema vind je verschillende groene tips. Zo vind je bij het thema 'natuur' de tip om groene geluidsschermen te plaatsen. Groen zorgt voor aangename geluiden. Denk aan ruisende bomen en stuiken. Maar ook aan fluitende vogels die hierop afkomen.

Bij het thema 'klimaat' krijg je een tip voor bijen, vogels en vlinders. Maak voor hen schuil- en nestelgelegenheden in het gevelgroen. Gevelgroen is namelijk belangrijk voor hun voedselnetwerk in de stad of omgeving.

Druk op weinige openbare ruimte
Nederland heeft ruim 300 vierkante kilometer aan sportterreinen, ongeveer 1% van ons landoppervlak. Deze terreinen vind je vooral in de bebouwde kom. Hierbinnen is de druk op de kleine openbare ruimte groot.

Groen sportterrein belangrijk voor behoefte groene recreatiemogelijkheden
De behoefte om buiten te zijn en te recreëren groeit in Nederland. En door corona is deze behoefte nog sterker geworden. Maar met een tekort van 40% aan groene recreatiemogelijkheden in de omgeving, is er weinig groene ruimte. Dit tekort kwam naar voren in een onderzoek. Daarom is een sportpark met een groen karakter tussen alle bebouwing heel belangrijk.

Vergroening helpt bij aanpak maatschappelijke uitdagingen
Gemeenten, beheerders van sportvelden en terreinmeesters kunnen zorgen voor meer vergroening van sportterreinen. Daarmee spelen ze ook een belangrijke rol bij de aanpak van grote maatschappelijke uitdagingen zoals voor:

  • klimaat
  • natuur
  • gezondheid

Download de greenpaper 'Groene oplossingen voor gezonde natuurinclusieve sportaccommodaties' op de website van VHG.

Dit bericht is een korte samenvatting van de inleiding van de greenpaper: Groene oplossingen voor gezonde natuurinclusieve sportaccommodaties op de website van de VHG.

Vorig artikel Maak kennis met bijenlandschappen op 24 mei
Volgend artikel Ambassadeur in the spotlight: Brenda Horstra

Zoeken