Nieuwsartikelen

NATIONALE BIJENSTRATEGIE: ALLE NIEUWSARTIKELEN

Minder bestuivers geteld door koude weer

Ondanks kou en regen telden meer dan 3400 Nederlanders bijen, tijdens de 6e Nationale Bijentelling. De meest getelde bijen zijn de honingbij, de gehoornde en de rosse metselbij. De hommel werd veel minder geteld. De bijen lieten zich door het koudere en bewolkte weer minder zien. Daarom verlengde de organisatie de telling met een week. Experts delen de eerste resultaten van de telling.Logo Nationale Bijentelling

Invloed kou op bestuivers
Dit jaar noteerden mensen rond de 15 bestuivers per telling. In eerdere jaren waren dit er vaak 20. Kou is hiervan de oorzaak, zeggen experts. Hoe zit dat precies? Bijen zijn koudbloedig en moeten zich kunnen opwarmen om te vliegen. Met koude temperaturen laten ze zich dus minder zien. Voor honingbijen is dit anders. Zij hebben een soort centrale verwarming in de bijenkort en kunnen dus bij lagere temperaturen al vliegen.

Eerste resultaten
De kou zorgde dit jaar voor een wat ander beeld van de stand van bestuivers. Toch weten de onderzoekers na 6 jaar tellen steeds meer over de stand in het voorjaar. De analyse voor dit jaar is nog niet klaar, maar de experts kunnen al een paar opvallende zaken noemen. 

Verschillen tussen platteland en stad
Op het platteland en aan randen van dorpen en steden werden meer bestuivers geteld als midden in de stad. De honingbij is de meest getelde bij in Nederland. Op het platteland is het de algemeenste bij. Ook in steden is de honingbij veel gezien. Al zijn ze minder aanwezig dan op het platteland.

Wel is de honingbij, net als vorig jaar, minder vaak gezien. Een hogere sterfte in de winter kan een oorzaak zijn. Of dit zo is, zal blijken uit de uitkomsten van de enquête van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging. Dan wordt bekend hoeveel imkers honingbijen zijn verloren tijdens de winter. Dat zegt Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur en bijenexpert bij Naturalis.

De gehoornde en de rosse metselbij staan opnieuw in de top 3 van bijen die het meest gezien zijn in de tuin. En 1 op de 3 bestuivers in stadstuinen is een metselbij. De gehoornde metselbij doet het goed door de klimaatverandering.

Herkennen bestuivers is nog lastig
Dit jaar viel het op dat tellers niet altijd wisten of het om een hommel of zweefvlieg ging. Of om welke soort hommel of zweefvlieg het precies ging. Dit gold voor 1 op de 4 getelde bestuivers. De organisatie gaat aan de slag met de informatie op haar website om bestuivers beter te leren herkennen. Wil je nu al meer weten? Ga dan naar de website van de Nationale Bijentelling en verdiep je in de verschillende bestuivers via artikelen, video’s en e-learnings.

Over de Nationale Bijentelling
De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van NBS-partners NaturalisNatuur & MilieuIVN Natuureducatie en LandschappenNL. Zij organiseren de telling in samenwerking met NBS-partner EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

 

Het originele persbericht vind je op de website van de Nationale Bijentelling.

Vorig artikel Achter de schermen bij de Nationale Bijenstrategie
Volgend artikel Terugblik webinar BoerenNatuurdag: zorg voor meer leefgebied voor insecten

Zoeken