Nieuwsartikelen

NATIONALE BIJENSTRATEGIE: ALLE NIEUWSARTIKELEN

Nieuw: boekje aan de slag met biodiversiteit voor gemeenten

Werk je bij een gemeente? Dan is het nieuwe boekje ‘Aan de slag met biodiversiteit’ iets voor jou. Hierin vind je duidelijke informatie over biodiversiteit. Maar ook praktische handvatten om het publiek bij dit onderwerp te betrekken. Het boekje is gemaakt door IPC Groene Ruimte, Vereniging Stadswerk en Stichting Steenbreek. En is vooral bedoeld voor gemeentelijke organisaties. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) maakte het boekje mede mogelijk met een financiële bijdrage.

Waarom een boekje over biodiversiteit?Bron: Stichting Steenbreek - Voorkant boekje aan de slag met biodiversiteit
De reden om dit boekje te maken is de achteruitgang van de biodiversiteit, niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Minister voor Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal, schrijft daarover in haar voorwoord. ‘We kunnen de negatieve effecten in een positieve bijdrage omzetten als we onze dagelijkse activiteiten meer in overeenstemming brengen met de behoeften van de natuur. Lokaal, regionaal en mondiaal’.

Tips & tricks
Hoe vergroot je de biodiversiteit in jouw gemeente? In dit boekje vind je daarvoor verschillende mogelijkheden met uitleg. Je vergroot de biodiversiteit bijvoorbeeld door:

  • het bodemleven te stimuleren;
  • de waterhuishouding aan te pakken;
  • ecologische verbindingszones in te richten.

De waarde van groen
Planten dragen ook bij aan meer biodiversiteit. In het boekje vind je een link naar de Tabel gekweekte planten voor stadsbiodiversiteit (pdf 2.35 MB). Ook krijg je advies over de beste plek in de stad om groene initiatieven uit te voeren. En bekijk wat burgers kunnen doen voor een groenere leefomgeving.

6 praktijkvoorbeelden
Laat je inspireren door andere gemeenten. Onder andere de gemeenten Assen, Den Haag en Middelburg delen herkenbare voorbeelden, oplossingen en tips om de biodiversiteit te verhogen.

Citaten
Door het boek heen vind je citaten van onder andere Louise Vet (voorzitter Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel), Maarten Loeffen (directeur Stadswerk) en Wout Veldstra (voorzitter Stichting Steenbreek).

Bestel het boekje
Download het boekje gratis (pdf 4.28 MB). Of bestel het boekje op papier bij Stichting Steenbreek. Je betaalt alleen de portokosten.

 

Voor dit artikel gebruikten we het bericht op de website van Stichting Steenbreek.

Vorig artikel Unie van Bosgroepen, nieuwe partner Nationale Bijenstrategie
Volgend artikel Hoveniers helpen de bij met groene, levende tuinen

Zoeken