Determinatie eenvoudig

Onderstaande zoekkaarten en digitale sleutels kunnen de beginnende bijenliefhebber op weg helpen bij het herkennen van bijen. Wees er op bedacht dat hiermee slechts een deel van de meer dan 350 Nederlandse soorten op naam gebracht kan worden. Een determinatie op basis van deze hulpmiddelen is dus vaak niet 100% zeker. Zie ook Determinatieliteratuur gevorderden.

   

Online op naam brengen bijen in tuinen

Een digitale determinatiesleutel. Kies zelf de kenmerken waarmee je wilt determineren: kleur van het achterlijf of kleur van het borststuk? Met elke keuze worden de mogelijkheden verder ingeperkt, tot je één soort overhoudt. Met fraaie illustraties van Jeroen de Rond van 38 soorten die veel in tuinen voorkomen.

     
   

Zoekkaart bijen in de tuin

Zoekkaart voor 38 bijensoorten die veel in tuinen voorkomen. Zie hier voor meer informatie.

     

  

Zoekkaart wilde bijen in tuinen

Eenvoudige zoekkaart met goede tekeningen van 20 bijensoorten die veel in tuinen voorkomen. Met aanwijzingen voor het bouwen van bijenhotels. Als PDF te downloaden. Papieren versies zijn beschikbaar via EIS Kenniscentrum Insecten, zo lang de voorraad strekt.

     
    Herkenningskaart wilde bijen (Jasper de Ruijter)

Zoekkaart met 27 tekeningen van algemene wilde bijen. Niet digitaal beschikbaar, alleen op papier te bestellen.

     
    Herkenningskaart hommels (Jasper de Ruijter)

Zoekkaart met 16 tekeningen van algemene hommels. Niet digitaal beschikbaar, alleen op papier te bestellen.

     
    Wilde bijen in beeld (Jasper de Ruijter)

Door de KNNV uitgegeven boekje met zoekkaart en informatie over algemene wilde bijen. Niet digitaal beschikbaar, alleen op papier te bestellen. 

     
    Zoekkaart bewoners van het bijenhotel (Frans van Alebeek)

Eenvoudige zoekkaart met foto's van enkele algemene bewoners van bijenhotels, zowel bijen als wespen.

     
   

Zoekkaart wilde bijen en bijenkalender (Arie Koster)

Overzicht van Nederlandse wilde bijen per soortgroep (genus), met omschrijving van kenmerken.

     
   

Zoekkaart Nederlandse bijen voor tablets en mobieltjes (Arie Koster)

Een overzicht van veel Nederlandse soorten met foto's en beschrijving van de kenmerken, zodanig vormgegeven dat het op een mobieltje goed te raadplegen is. 
     
   

Digitale hommelsleutel British Museum

Hommels kunnen online op naam worden gebracht met deze digitale sleutel van het British Museum. Verschillende (zeldzame) Nederlandse soorten ontbreken hierin overigens. Let ook op bij de aardhommel: van deze soort komt in Groot-Brittannië een kleurvorm voor met een roodbehaarde achterlijfspunt, waardoor ze daar eenvoudig van veld- en wilgenhommels te onderscheiden zijn. In Nederland hebben aardhommels altijd een witte kont, wat het onderscheid met die soorten veel moeilijker maakt.

     
   

What's that bumblebee?

Engelstalige veldgids voor de Britse hommels. Verschillende (zeldzame) Nederlandse soorten ontbreken overigens in deze gids. Let ook op bij de aardhommel: van deze soort komt in Groot-Brittannië een kleurvorm voor met een roodbehaarde achterlijfspunt, waardoor ze daar eenvoudig van veld- en wilgenhommels te onderscheiden zijn. In Nederland hebben aardhommels altijd een witte kont, wat het onderscheid met die soorten veel moeilijker maakt.


Over bestuivers.nl

Bestuivers.nl is een initiatief van EIS Kenniscentrum Insecten en is bedoeld als centraal punt voor kennis en informatie over wilde bestuivers in Nederland, met nadruk op wilde bijen en zweefvliegen. De website is mede tot stand gekomen dankzij het Sayers Fonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Over EIS

EIS Kenniscentrum Insecten is het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. De stichting doet onderzoek en geeft adviezen over beleid en beheer. Daarnaast houden we ons bezig met voorlichting en educatie. Bezoek hier onze website.

  

Contact

EIS Kenniscentrum Insecten 
Postbus 9517 
2300 RA Leiden 
(+31) 071 7519314 
eis@naturalis.nl   

Bezoekadres 
Vondellaan 55
Leiden