Bandzweefvliegen

Bladluiseters

Bandzweefvliegen houden uw tuin vrij van bladluizen. Althans, dat doen hun larven. Een larve van een bandzweefvlieg kan in enkele weken honderden bladluizen eten. De larven zien er uit als kleine rupsjes en zijn vaak goed gecamoufleerd op de planten waarop zij leven. Zo zijn Epistrophe-larven groen en afgeplat, zodat ze niet opvallen op boombladeren. De larve van het driehoekselfje Meligramma triangulifera heeft wel een heel bijzondere manier gevonden om niet opgegeten te worden: hij lijkt op een vogelpoepje.

 

Kommazweefvliegen en roetneusjes

Strikt genomen dragen alleen zweefvliegen uit de genera Syrphus en Epistrophe de naam bandzweefvliegen. Er zijn echter nog andere zweefvliegen die behoorlijk op bandzweefvliegen kunnen lijken, zoals kommazweefvliegen Eupeodes, wimperzweefvliegen Dasysyrphus, elfjes Melangyna en Meligramma en roetneusjes Parasyrphus. Ook deze zweefvliegen leven als larve van bladluizen, maar zij hebben hierin allemaal hun eigen voorkeuren.

 

Uit de band gesprongen

Diverse soorten zweefvliegen met bladluisetende larven zijn weliswaar verwant aan bandzweefvliegen, maar zij hebben geen gele banden op het achterlijf. In plaats daarvan hebben zij vlekkenparen. Voorbeelden hiervan zijn elfjes en wimperzweefvliegen

De meeste bandzweefvliegen, zoals deze zwartbek-bandzweefvlieg Epistrophe melanostoma, hebben een patroon van gele of oranje banden op een zwart achterlijf. Anders dan bij meer overtuigende wespnabootsende zweefvliegen zijn de antennen kort. Foto Menno Reemer.

Hoewel de Nederlandse naam anders is, heeft dit spits efje Melangyna cinta wel wat weg van een bandzweefvlieg. Foto Roy Kleukers.

De zwartsprietwimperzweefvlieg Dasysyrphus pinastri is verwant aan de bandzweefvliegen. Foto Menno Reemer.

De schrik van elke bladluis: deze Syrphus-larve heeft een bladluis te pakken en zuigt deze leeg. Zo is elke larve van een bandzweefvlieg verantwoordelijk voor de dood van honderden bladluizen. Foto Roy Kleukers.

Deze groene en afgeplatte Epistrophe-larve is goed gecamoufleerd op de boombladeren waar hij zich schuilhoudt. Foto Roy Kleukers.

De larve van het driehoekselfje Meligramma triangulifera lijkt op een vogelpoepje. Zo zal een vogel niet snel geneigd zijn om hem op te eten. Foto Roy Kleukers.