Platbekken

Moeilijke beestjes

Onder de platbekken vallen verschillende zweefvliegengenera (Pipiza, Pipizella, Heringia, Trichopsomyia, Triglyphus). De soorten uit deze genera zijn notoir moeilijk om op naam te brengen. Het zijn allemaal kleine, zwarte vliegjes, soms met gele vlekjes op het achterlijf. Van sommige soorten is zelfs nog niet helemaal duidelijk of het wel geldige soorten zijn of slechts variaties van dezelfde soort...

 

Luizen in gallen

Veel soorten platbekken leven als larve van galveroorzakende luizen. Je kunt deze larven dus vinden door te zoeken naar de kenmerkende vervormingen in bladeren en stengels van bepaalde planten. Zo leeft de larve van de kleinvlekplatbek Trichopsomyia flavitarsis van bladvlooien die gallen veroorzaken op zomprus. Larven van de kortlijfplatbek Triglyphus primus leven in gallen op bijvoet. Larven van de slanke platbek Pipiza luteitarsis leeft van wolluizen in bladgallen op iepen. 

Vrouwtjes van de grofgestippelde platbek Pipiza noctiluca hebben meestal een paar lichte vlekken op het achterlijf. Foto Roy Kleukers.

De slanke platbek Pipiza luteitarsis is gebonden aan iep, waar de larven leven in gallen die wolluizen in de bladeren veroorzaken. Foto Tim Faasen (Ecologica). 

Er zijn zes soorten langsprietplatbekken uit Nederland bekend. Deze zijn alleen te herkennen op basis van de vorm van de mannelijke geslachtsorganen. Hier afgebeeld is de gewone langsprietplatbek Pipizella viduata. Foto Tim Faasen (Ecologica).

De donkerhaarplatbek Heringia pubescens. Foto Tim Faasen (Ecologica).