Platbekken

Moeilijke beestjes

Onder de platbekken vallen verschillende zweefvliegengenera (Pipiza, Pipizella, Heringia, Trichopsomyia, Triglyphus). De soorten uit deze genera zijn notoir moeilijk om op naam te brengen. Het zijn allemaal kleine, zwarte vliegjes, soms met vlekjes op het achterlijf. Van sommige soorten is zelfs nog niet helemaal duidelijk of het wel geldige soorten zijn of slechts variaties van dezelfde soort...

 

Luizen in gallen

Veel soorten platbekken leven als larve van galveroorzakende luizen. Je kunt deze larven dus vinden door te zoeken naar de kenmerkende vervormingen in bladeren en stengels van bepaalde planten. Zo leeft de larve van de kleinvlekplatbek Trichopsomyia flavitarsis van bladvlooien die gallen veroorzaken op zomprus. Larven van de kortlijfplatbek Triglyphus primus leven in gallen op bijvoet. Larven van de slanke platbek Pipiza luteitarsis leeft van wolluizen in bladgallen op iepen. 

Vrouwtjes van de grofgestippelde platbek Pipiza noctiluca hebben meestal een paar lichte vlekken op het achterlijf. Foto Roy Kleukers.

De slanke platbek Pipiza luteitarsis is gebonden aan iep, waar de larven leven in gallen die wolluizen in de bladeren veroorzaken. Foto Tim Faasen (Ecologica). 

Er zijn zes soorten langsprietplatbekken uit Nederland bekend. Deze zijn alleen te herkennen op basis van de vorm van de mannelijke geslachtsorganen. Hier afgebeeld is de gewone langsprietplatbek Pipizella viduata. Foto Tim Faasen (Ecologica).

De donkerhaarplatbek Heringia pubescens. Foto Tim Faasen (Ecologica).

Over bestuivers.nl

Bestuivers.nl is een initiatief van EIS Kenniscentrum Insecten en is bedoeld als centraal punt voor kennis en informatie over wilde bestuivers in Nederland, met nadruk op wilde bijen en zweefvliegen. De website is mede tot stand gekomen dankzij het Sayers Fonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Over EIS

EIS Kenniscentrum Insecten is het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. De stichting doet onderzoek en geeft adviezen over beleid en beheer. Daarnaast houden we ons bezig met voorlichting en educatie. Bezoek hier onze website.

Contact

EIS Kenniscentrum Insecten 
Postbus 9517 
2300 RA Leiden 
(+31) 071 7519314 
eis@naturalis.nl   

Bezoekadres 
Vondellaan 55
Leiden