Actueel

NIEUWS

Exotische of inheemse tuinplanten?

Exotische of inheemse tuinplanten?

19 augustus 2015. - In het algemeen wordt vaak gezegd dat inheemse planten aantrekkelijker zijn voor bestuivende insecten dan exotische. Een team van Britse onderzoekers heeft onderzocht in hoeverre dit opgaat voor planten die veel in tuinen staan. Zij vergeleken het bloembezoek door bestuivende insecten op proefvlakken die waren beplant met inheemse, bijna-inheemse en exotische planten. 

De proefvlakken met inheemse en bijna-inheemse planten werden duidelijk meer bezocht door insecten dan de vlakken met exotische planten. Toch bleken de exotische planten niet geheel waardeloos. In perioden waarin de inheemse planten weinig bloeiden, zoals vroeg en laat in het seizoen, werden ze duidelijk meer bezocht. Exotische planten kunnen zo dus voor bestuivende insecten een uitwijkmogelijkheid vormen in perioden van voedselschaarste.

Het devies kan dus luiden: maak in de tuin veel gebruik van inheemse planten, maar die mooie hibiscus mag best blijven staan...

Lees het artikel hier.

Bijgevoegde foto: grote wolbij op ezelsoor, een niet inheemse tuinplant. Ezelsoor is voor wolbijen zeer aantrekkelijk, niet alleen vanwege de bloemen, maar ook vanwege de haren op de bladeren, die de bij gebruikt voor de nestbouw.
Vorig artikel Er is slechts één soort akkerhommel
Volgend artikel Bijen in de buurt

Zoeken

Archief