Actueel

NIEUWS

Meer inzicht invloed landgebruik op bijenfauna

Meer inzicht invloed landgebruik op bijenfauna

1 oktober 2015. - Welke eigenschappen maken bijensoorten kwetsbaar voor veranderingen in het landschap? Deze vraag probeert een groep Britse onderzoekers te beantwoorden in een nieuw artikel in het Journal of Applied Ecology. Zij doen dit door gegevens over het voorkomen van bijen in landschappen met verschillend gebruik te koppelen aan eigenschappen van bijen. De onderscheiden typen landgebruik zijn onder andere weiland, intensief gebruikte akkers, extensief gebruikte akkers en stedelijk gebied. De onderzochte bijeneigenschappen zijn onder andere duur van het vliegseizoen, tonglengte en lichaamsgrootte. 

Enkele resultaten:

  • De duur van de vliegtijd bleek een belangrijke verklarende factor voor de aanwezigheid en abundantie van bijen: hoe korter een bijensoort vliegt, hoe kleiner de kans dat hij ergens voorkomt. Deze soorten zijn ook minder vaak aanwezig in gebieden die intensief agrarisch gebruikt worden.
  • Kleine bijensoorten zijn gevoeliger voor intensief agrarisch gebruik dan grote soorten. Mogelijk komt dit doordat nestel- en voortplantingsplekken in intensief gebruikt landschap vaak ver uiteen liggen en kleine bijen minder goed in staat zijn om deze afstanden te overbruggen dan grotere soorten.
  • Extensief gebruikt akkerland blijkt een diversere bijenfauna te herbergen. 
  • Weiland blijkt geen goede bijenhabitat: hoe meer weiland, hoe minder bijensoorten.

Vind hier het hele artikel.

 

Vorig artikel Ierland presenteert nationaal bestuiversplan
Volgend artikel Hommels en versimpeling van het landschap

Zoeken

Archief