Nieuwsartikelen

NATIONALE BIJENSTRATEGIE: ALLE NIEUWSARTIKELEN

Kennisdag Ecologisch bermbeheer: Innovatie en machines

Op 22 april organiseerde onze partner de Vlinderstichting voor Kleurkeur een nieuwe kennisdag over ecologisch bermbeheer. Deze keer met het onderwerp ‘Innovatie en machines’. Deelnemers kregen informatie over nieuwe apparaten en(digitale) hulpmiddelen voor ecologisch bermbeheer. Daarnaast zagen ze hoe 3 van deze innovaties in de praktijk werken. De dag liet zien dat innovaties zoals deze een grote rol kunnen spelen bij ecologisch beheer.Bron: De Vlinderstichting - Demonstratie van de MoHawk, een camera op een maaimachine

De kennisdag is onderdeel van het cursusaanbod van Kleurkeur. Dit is een keurmerk voor ecologisch bermbeheer van De Vlinderstichting en de Stichting Groenkeur.

Grote opkomst
Aannemersbedrijf Van der Weerd Grafhorst ontving de meer dan 100 deelnemers. Aannemer Jaap Peelen nam de deelnemers mee in de (digitale) innovaties binnen het bedrijf.

Kleurkeur: waar staan we nu?
Cursusleider van Kleurkeur Manon Wieringa vertelde over de grote belangstelling voor het keurmerk. Kleurkeur leidde al meer dan 1200 mensen op en gaf aan ruim 35 bedrijven het keurmerk.

Kleurkeur en nieuwe maaimachines
Ook producenten van (maai)machines zien in dat ecologisch beheer de toekomst heeft. Dit deelde Anthonie Stip, ecoloog bij De Vlinderstichting. Daardoor ontwikkelen ze ook meer ‘ecovriendelijke’ machines. Kleurkeur ontwikkelde een methode om het effect te meten van deze nieuwe maaimachines op de insecten en de plantengroei. Stip concludeerde dat het niet uitmaakt wat je gebruikt om te maaien. Maar dat het wel noodzakelijk is om dit gefaseerd te doen. Om zo voldoende insecten te laten overleven.

Innovatie rond maaimachinesBron: De Vlinderstichting - Demonstratie van de Bolexmaaiers, schijvenmaaiers die minder schadelijk zijn voor de fauna
Tijdens de kennisdag kregen deelnemers informatie over 3 innovaties. Daarnaast kregen ze een demonstratie in de praktijk. Het gaat om deze innovaties:

  1. De MowHawk. Dit is een camera op de maaimachine. Deze herkent bijvoorbeeld zwerfvuil en invasieve exoten. De bestuurder krijgt direct een melding en de informatie wordt opgeslagen.
  2. De Ecochopper. Dit is een maai-zuigcombinatie, die in één werkgang maait en ruimt. Het is een schijvenmaaier die niet dicht bij de bodem zuigt. Zo zorgt de Ecohopper voor een grotere overlevingskans van insecten.
  3. De Bolexmaaiers. Dit zijn ook schijvenmaaiers. Door redelijk kleine aanpassingen zijn ze minder schadelijk voor de fauna. wordt er ingegaan op welke manier erecologisch bermbeheer.


Dit nieuwsbericht verscheen eerder op de website van De Vlinderstichting.

Vorig artikel Ambassadeur in the spotlight: Brenda Horstra
Volgend artikel Gemeente Steenbergen in actie voor meer biodiversiteit

Zoeken