Nieuwsartikelen

NATIONALE BIJENSTRATEGIE: ALLE NIEUWSARTIKELEN

Gemeente Steenbergen in actie voor meer biodiversiteit

BS partner gemeente Steenbergen zet zich in voor meer natuur binnen de bebouwde kom. Dit doet ze met het project Natuur in de Wijk. Dit project geeft inwoners de kans om dieren in stedelijk gebied voedsel en een veilige plek te geven. De gemeente biedt daarvoor gratis nestkastjes en beplanting aan. Ze roept daarom inwoners, scholen, bedrijven en andere geïnteresseerden op om deze te bestellen. Zo werken ze samen aan een beter leefgebied voor vogels en insecten in de wijk. Bron: Pixabay- Rozenbottel

Geen makkelijke overlevingsplek

Veel dieren hebben het moeilijk in stedelijk gebied. Zelfs soorten die eerst goed konden overleven, hebben het steeds moeilijker. Dit komt bijvoorbeeld door beter geïsoleerde huizen en minder groen in de tuinen. Natuur in de Wijk zet zich in voor de soorten:

  • wilde bijen
  • gierzwaluwen
  • huiszwaluwen
  • vleermuizen

De gemeente Steenbergen wil dit met haar inwoners doen. Ze biedt daarvoor gratis nestkastjes en beplanting aan voor inwoners in de wijk. Zo zorgen ze samen voor een beter leefgebied voor deze soorten.

Kerngebied
De gemeente koos voor het project een kerngebied. Dit kerngebied ligt binnen de bebouwde kom van Steenbergen en Dinteloord. En is geschikt om het leefgebied van deze soorten te vergroten en te verbeteren.

Telling soorten
De gemeente telde aan het begin van het project hoeveel van deze soorten in het kerngebied rondvliegen. Over een paar jaar tellen ze opnieuw. Zo bekijken ze het effect van de nestkasten.

Initiatiefnemers
Natuur in de Wijk is een project van Orbis en Natuurbalans-Divergens. Ze werken daarvoor samen met de gemeente Steenbergen en de provincie Noord-Brabant. Het project is onderdeel van het beschermingsplan "Uitwerking Leefgebied Stad in Noord-Brabant'.
 

Dit nieuwsbericht verscheen eerder op de website van de gemeente Steenbergen.
 

Vorig artikel Kennisdag Ecologisch bermbeheer: Innovatie en machines
Volgend artikel Uitslag fotowedstrijd Bijenlandschap West-Brabant

Documenten te downloaden

Zoeken