Nieuwsartikelen

NATIONALE BIJENSTRATEGIE: ALLE NIEUWSARTIKELEN

Theory of Change voor bestuivers gaat over de grens

Promote Pollinators organiseert samen met Naturalis Biodiversity Centre een aantal Theory of Change workshops. Verschillende lidstaten doen mee om hun bestuiversstrategie sterker te maken. Of juist om een nieuwe strategie in te voeren. In Nederland is de Theory of Change een succes. Naturalis Biodiversity Centre en Promote Pollinators willen nu ook andere landen helpen. Bron: NBS - Tekening van mensen die resultaten bespreken (onderdeel ToC)

Wat is een Theory of Change?
De Theory of Change (ToC) is een diagram met uitleg. Dit diagram laat de verbinding zien tussen activiteiten en doelen. Het geeft daarmee een overzicht van wat nog nodig is om de bijenpopulatie te helpen. Op welke manier je dit doet en met welke partijen.

Samenwerking
Marten Schoonman van Naturalis Biodiversity Centre noemt samenwerking belangrijk om een ToC op te stellen. Iedereen moet in actie komen om bestuivers te beschermen. En ook weten waarom ze acties moeten uitvoeren.

Vanuit de 3 deelnemende landen Costa Rica, Portugal en Nigeria werken verschillende mensen samen. Van wetenschappers tot imkers en mensen uit de industrie. Zij ontwikkelen in 3 workshops hun Theory of Change. Ze beschrijven daarvoor:

  • hun gewenste impact voor bestuivers
  • hun activiteiten voor bestuivers
  • de resultaten van hun activiteiten voor bestuivers

Inzet landen
Of hun ToC's succesvol worden, hangt ook af van de inzet van de landen. Het kost veel moeite om alle betrokken partijen actief mee te nemen. 'Voorbereiding is heel belangrijk', zegt Schoonman.

Hebben de deelnemers hun ToC's klaar? Dan moeten ze de betrokken partijen op de hoogte houden van hun vervolgacties. Nederland heeft voor zijn ToC ambassadeurs gevraagd. Schoonman vertelt dat zij verslag uitbrengen van de status van hun acties.

Theory of Change Nationale Bijenstrategie
Nederland zette met succes de ToC in. Begin 2018 zetten verschillende partners hun handtekening onder de Nationale Bijenstrategie. Naturalis Biodiversity Center kreeg later opdracht de impact van de strategie te onderzoeken. Schoonman: 'Toen werd duidelijk dat er een paar schakels ontbraken. En dat de acties niet de gewenste impact hadden. Daar hebben we verandering in gebracht door een ToC te ontwikkelen, die we dit jaar opnieuw bekijken.'

Dit artikel verscheen eerder op de website van Promote Pollinators.

Vorig artikel Europese Commissie bepaalt nog geen streefcijfer voor bescherming van hommels en solitaire bijen
Volgend artikel Welkom voor nieuwe partner Nationale Bijenstrategie: Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland

Zoeken