Nieuwsartikelen

NATIONALE BIJENSTRATEGIE: ALLE NIEUWSARTIKELEN

Winnaars European Bee Award 2021

Op 7 december 2021 werden de winnaars van de European Bee Award 2021 bekendgemaakt. De bijeenkomst was dit jaar in Brussel, georganiseerd door Europarlementariër Franc Bogovic. Voor deze 8e editie van de European Bee Award kwamen 28 aanvragen binnen, uit 12 verschillende landen. Onder de 60 gasten waren onder andere imkers, landbeheerders en wetenschappers.

Over de European Bee AwardBron: Pixabay - Wilde bloemenweide
De award is een initiatief van de Europese Organisatie van Landeigenaren (in het Engels: ‘European Landowners’ Organization’) en de Europese vereniging voor landbouwmachine-industrie (in het Engels: ‘European Agricultural Machinery Industry Association’). Ze belonen projecten die bestuivers beschermen en ervoor zorgen dat ze het goed hebben.

Er waren prijzen voor de volgende onderdelen:

  1. Landbeheerpraktijken
  2. Innovatieve technologische oplossingen
  3. Speciale vermelding van de jury. Dit geldt voor een klein of nieuw project, boerderij of initiatief

Winnaar onderdeel landbeheerpraktijken
Voor dit onderdeel won het project ‘Coup d’Pousse’. Dit is een actie van een biodiversiteitsnetwerk voor bijen in Frankrijk. Het netwerk wil met deze actie groepen bestuivers beschermen en zocht hiervoor de samenwerking met boeren.

In de maanden april tot oktober is er in landbouwgebieden weinig voedsel voor de bij. Met Coup d’Pousse wil het netwerk dit tekort aanvullen. Door juist in deze periodes verschillende bloemenmengsels in te laten zaaien door boeren. Het biodiversiteitsnetwerk sponsort daarvoor land van boeren. Het netwerk helpt hen bij het hele proces van zaaien en afdekken.

De verschillende bloemenmengsels dragen bij aan bloemendiversiteit in de landbouwgebieden. Ook zorgen ze voor een goede gezondheid en bescherming van bestuivers. Tot slot zorgen de bloemenmengsels ook voor een vaste aanvoer van rijk en afwisselend stuifmeel.

Winnaar onderdeel Innovatieve technologische oplossingen
Voor het 2e onderdeel won ‘Connected scales', een initiatief van de Departementale Federatie van Boerenbonden in de regio Ile-de-France. Dit is een vakbond in Frankrijk. Het project heeft als doel de beste leefomstandigheden voor bijen mogelijk te maken. Daarvoor wil de Departementale Federatie bijen beschermen bij procedures voor doden, inactiveren en of verwijderen van ongedierte. Daarnaast zorgt dit project ook voor bloeiende, braakliggende terreinen voor bestuivers.

Winnaar speciale vermelding van de jury
De speciale vermelding ging dit jaar naar ‘Smartomizer H3O by reducing the pesticides use'. Dit is een gezonde en duurzame manier om ongedierte in boomgewassen te behandelen. Het idee is van Pulverizadores Fede, een Spaanse leverancier van landbouwmachines. De ‘Smartomizer’ is een soort sproeier voor achter een tractor.

Het systeem heeft een minder negatief effect op bestuivers. Ook beschermt het de biodiversiteit. Het bedrijf zorgt er met dit systeem voor dat gewasbescherming minder invloed heeft op het milieu. Door precieze en milieuvriendelijke behandelingen uit te voeren.

Dit bericht is een samenvatting van het persbericht op de website van de European Landowners’ Organization (Je gaat naar een Engelstalige website).

Vorig artikel Maak kennis met: gemeente Utrecht, nieuwe partner Nationale Bijenstrategie
Volgend artikel Medewerkers van Zuid-Hollands bedrijventerrein in actie voor de bij

Zoeken