Nieuwsartikelen

NATIONALE BIJENSTRATEGIE: ALLE NIEUWSARTIKELEN

Doe mee aan het Fruitige Bijtjes Onderzoek!

Bijenexperts bij NBS-partner, Naturalis, doen onderzoek naar de bestuivingskracht van bijen bij appelbomen. Het Fruitige Bijtjes Onderzoek vindt plaats door heel Nederland. De bijenexperts hopen erachter te komen of er voldoende bijen zijn om de appelbomen goed te kunnen bestuiven. En welke bijensoorten daar precies aan bijdragen. Het mooie is dat iedereen kan meedoen.

Zonder bijen geen appelsFotograaf Marlie Loon van Koggel - Bij op appelbloesem
Naturalis noemt het een belangrijk onderzoek is: Met deze gegevens kunnen onderzoekers de bijen beter beschermen. En zo blijft een oogst van smaakvolle appels van eigen bodem mogelijk.

Waar tellen?
Je kunt bijen tellen in een eigen boomgaard, eigen appelboom, of bij een boomgaard in de buurt. ‘Zo kan iedereen in de eigen omgeving iets doen om het biodiversiteitsverlies in Nederland tegen te gaan’. Dat stelt Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur en bijenexpert bij Naturalis.

Tellen bij bloei en oogst
Tellen kost je 2 keer per jaar maximaal een uur van je tijd. Je telt eerst de bijen als de appelbomen in bloei staan. Hoeveel bijen bezoeken de bloesem? En welke soorten zijn het? Als het oogsttijd is, kijk je naar de kwaliteit van het fruit na de oogst. Hoe goed zijn de appels bestoven? Zo ontdekken de experts hoe belangrijk de bloembezoeken zijn voor de kwaliteit van de appels.

Zelf meedoen?
Op de website van Naturalis staat uitgebreide informatie over het Fruitige Bijtjes Onderzoek. En hoe je hieraan mee kunt doen.

 

Voor dit nieuwsbericht gebruikten we een artikel van Nature Today en van Naturalis.

 

Vorig artikel Succes voor Voedselbanken voor Bijen op Nationale Zaaidag
Volgend artikel Stichting Bee Foundation signaleert hoge sterfte onder honingbijen

Zoeken