Nieuwsartikelen

NATIONALE BIJENSTRATEGIE: ALLE NIEUWSARTIKELEN

Doe mee met de Nationale Bijentelling op 15 en 16 april 2023!

Wil je bijen helpen? Doe dan op 15 of 16 april mee aan de Nationale Bijentelling. En tel een half uur lang de bijen in jouw tuin of balkon. Zo help je mee aan landelijk bijenonderzoek. Met de resultaten zien onderzoekers waar verschillende soorten voorkomen. En of ze in aantal toe- of afnemen. De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met NBS-partner EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl. Dit jaar is alweer de 6e editie.  Logo Nationale Bijentelling

Iedereen kan meedoen
Weet je niet zoveel van bijen? Ook dan kun je helpen tellen. Wist je dat je in je tuin maar liefst 16 bijensoorten kunt tegenkomen? De Nationale Bijentelling helpt je deze te herkennen.

Waarom meedoen?
Van de 360 bijensoorten in Nederland is meer dan de helft bedreigd. Bijen en andere insecten bestuiven 80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten. Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen meedoen aan de Nationale Bijentelling.

Nationale Bijentelling in 2022
Vorig jaar deden ruim 3.700 mensen mee aan de Nationale Bijentelling. Ze telden in totaal ruim 80.000 bijen en zweefvliegen. En dat ondanks het koude voorjaar. Bekijk de resultaten van 2022.

Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur bij Naturalis is blij met het grote aantal tellers. ‘Iedereen wordt zich steeds bewuster van het belang van de wilde bijen en wil zich daar ook voor inzetten. De jaarlijkse tuintellingen dragen bij aan het onderzoek naar de wilde bijen in Nederland. Het geeft ons nieuw inzicht in bijvoorbeeld de verschillen tussen regio’s of tussen de stedelijke omgeving en het platteland.' Koos geeft aan dat het nodig is om 5 jaar achter elkaar te tellen. Dan zie je trends in bijenpopulaties van tuinen.

Over de Nationale Bijentelling
De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van NBS-partners Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Zij organiseren de telling in samenwerking met NBS-partner EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

Meer informatie en inschrijven
Lees hier hoe de Bijentelling werkt of schrijf je direct in.

Vorig artikel Waardevol veldonderzoek naar unieke bijensoorten op Texel
Volgend artikel Samen kunnen we meer: word jij onze 100e partner?

Zoeken