Nieuwsartikelen

NATIONALE BIJENSTRATEGIE: ALLE NIEUWSARTIKELEN

Nationale Bijentelling 23 en 24 april: ben jij er bij?

Willen we bijen beter helpen dan moeten we meer over hen te weten komen. De Nationale Bijentelling is daarom belangrijk. De resultaten laten zien waar verschillende soorten bijen voorkomen en of ze in aantal toe- of afnemen. Tel op 23 of 24 april ook een half uurtje mee en draag direct bij aan landelijk bijenonderzoek. De Nationale Bijentelling vindt dit jaar voor de 5e keer plaats.Logo Nationale Bijentelling

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van onze partners Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Zij organiseren de telling in samenwerking met partner EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

Iedereen kan meedoen
Weet je nog niet zoveel van bijen? Ook dan kun je helpen tellen. De Nationale Bijentelling helpt je met haar website om de verschillende soorten in jouw tuin te herkennen. Daarin kun je namelijk 16 bijensoorten tegenkomen. Heb je geen tuin of balkon, tel dan in jouw buurt. Tel ongeveer een half uur en geef door welke soorten je hebt gezien.

Waarom meedoen?
Van de bijna 360 bijensoorten in Nederland is meer dan de helft bedreigd. Bijen en andere insecten bestuiven 80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten. Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom is het belangrijk dat er zoveel mogelijk mensen meedoen aan de Nationale Bijentelling.

Nationale Bijentelling in 2021
Vorig jaar deden ruim 10.000 mensen mee aan de Nationale Bijentelling. Ze telden in totaal meer dan 190.000 bijen en zweefvliegen. Ook in 2020 telden al meer dan 10.000 mensen mee.

Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur bij Naturalis, noemt het hoge aantal tellers goed nieuws voor de wilde bij. ‘Iedereen wordt zich steeds bewuster van het belang van de wilde bijen en wil zich daar ook voor inzetten’. Het is ook belangrijk dat elk jaar weer veel mensen meehelpen. Koos geeft aan dat het nodig is om 5 jaar achter elkaar te tellen. Dan zie je trends in bijenpopulaties van tuinen.

Meer informatie en inschrijven
Lees hier hoe de Bijentelling werkt of schrijf je direct in.

 

Vorig artikel Een Bosje hier voor een Bosje daar
Volgend artikel Nieuwe producten onderzoeksprogramma Kennisimpuls Bestuivers

Zoeken